05-11-2019

Alleen betalen bij gewenst effect?

Pay for performance kan een geschikt betalingsmodel zijn voor precisiegeneeskunde bij zeldzame tumorvarianten. Binnen de DRUP-studie wordt dit getest voor een middel dat off-label wordt voorgeschreven bij tumoren met microsatellietinstabiliteit (MSI).

‘Wij denken graag mee over manieren om vergoeding te koppelen aan effectiviteit. Daarom stimuleren wij experimenten met pay for performance-modellen’, zegt Carla Vos, hoofd Kennis en Beleid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, in een interview met Medische Oncologie. Het vakblad sprak naast Vos met onder andere met Emile Voest, internist-oncoloog van het Antoni van Leeuwenhoek en initiatiefnemer van de DRUP-studie en Sahar van Waalwijk van Doorn-Dhosrovani van zorgverzekeraar CZ.

Uitbehandeld
Binnen de DRUP-studie (Drug Rediscovery Protocol) krijgen patiënten die geen behandelopties meer hebben, toegang tot voor die tumor niet-geregistreerde geneesmiddelen. Deze middelen zijn al op de markt en hebben zich hebben bewezen, maar alleen voor andere aandoeningen. In een deelstudie van DRUP kregen dertig uitbehandelde patiënten met een zeer zeldzame MSI-H-tumor het immuuntherapie-medicijn nivolumab, dat eigenlijk wordt ingezet voor de behandeling van melanoom. Het bleek voor de patiënten met MSI-H-tumoren in 67% van de gevallen effectief.

Financiering onderzoek
Op basis van deze eerste resultaten wilden onderzoekers het middel nader onderzoeken in een grotere groep. Maar dan moest er wel een oplossing komen voor de financiering van het middel. Aanleiding voor oncologen, zorgverzekeraars, het Zorginstituut en geneesmiddelenbedrijf BMS om met elkaar in conclaaf te gaan over een follow-up studie, en hoe om te gaan met de vergoeding van de behandeling. Zij zetten gezamenlijk een pay for performance-constructie op. In het artikel in Medische Oncologie vertellen alle betrokkenen bij de totstandkoming van het betalingsmodel over hun ervaringen met pay for performance.

Precisiegeneeskunde
Carla Vos schetst een toekomstbeeld waarin precisiegeneeskunde een steeds groter rol gaat spelen. Dankzij verfijndere diagnostiek zullen we beter in staat zijn te voorspellen hoe en welk middel werkt bij een patiënt. Volgens Vos wordt nu al voor 60% van de middelen die in de preklinische fase zitten een biomarker ontwikkeld. Een belangrijke randvoorwaarde van precisiegeneeskunde is een goede registratie van zorguitkomsten, geeft Vos aan. Daarbij kan Nederland een voorbeeld nemen aan de Scandinavische landen.

Artikel Alleen betalen bij gewenst effect? (inlog verplicht)

Ronde Tafel Young Innovators of Medicines: Het businessmodel voor de toekomst van de geneesmiddelensector