Het Pharmaceutical Committee van AmCham roept in het bericht de Nederlandse overheid op om een medicijnbeleid te voeren dat ons land aantrekkelijk houdt voor investeringen van farmaceuten. Het Financieele Dagblad besteedde dinsdag ruim aandacht aan de oproep.
Niet morrelen
‘Ga niet morrelen aan patentrecht, want dat raakt de innovatieve kracht van allerlei sectoren, ook buiten de farma. En pas apothekersbereidingen alleen toe waarvoor ze bedoeld zijn: in uitzonderlijke situaties waarin geen geregistreerd geneesmiddel beschikbaar is’, stelt AmCham, kort samengevat.
Dergelijke ontwikkelingen bedreigen de investeringen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de geneesmiddelen van morgen, aldus AmCham. Het voortdurend zoeken naar kostenbesparende maatregelen lijkt misschien aantrekkelijk op korte termijn, maar is op langere termijn onverstandig, is de teneur van het bericht.
‘Boston van Europa’
‘Nederland heeft alles in huis om uit te groeien tot het Boston van Europa’, schrijft AmCham, verwijzend naar de grootste concentratie van biofarmaceutische bedrijven ter wereld. De Amerikaanse Kamer van Koophandel verwijst naar de acht hoogwaardige universiteitsziekenhuizen, 26 topklinische ziekenhuizen, diverse (bio)farmaceutische laboratoria en een booming nationale biotech sector, in een relatief klein land.
Broedplaats
AmCham wijst ook op de inspanningen van PharmInvestHolland om geneesmiddelenbedrijven naar Nederland te halen. In het onlangs verschenen bidbook van PharmInvestHolland stelt minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat dat de farmaceutische sector belangrijk is voor de Nederlandse economie. Hij prijst de sector ook als een broedplaats voor nieuw talent. De komst van de EMA naar Amsterdam biedt Nederland nieuwe kansen om zich te positioneren als interessante vestigingsplaats voor farmaceutische bedrijven.
Ondoordachte plannen
Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, onderschrijft de kern van het betoog van AmCham. Ook hij maakt zich zorgen om het publieke en politieke debat in Nederland.
‘We begrijpen dat de prijzen van bepaalde geneesmiddelen tot discussie kunnen leiden. Maar ik baal van de eenzijdige focus op kosten, die soms leidt tot ondoordachte plannen. Kijk ook naar opbrengsten en bescherm vooral de innovatie. Juist daarom is het zo belangrijk dat we met elkaar in gesprek blijven.’
Bericht AmCham
Artikel in Het Financieele Dagblad