12-03-2019

Avicenna: in gesprek over beschikbaarheid medicijnen

Op uitnodiging van het Avicenna Excellence Program spraken Anton van Tuyl (Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen) en Ingmar de Gooijer (myTomorrows) woensdag 6 maart in Utrecht met veertig topstudenten. Het onderwerp: beschikbaarheid van geneesmiddelen.

Het Avicenna Excellence Program verenigt ambitieuze masterstudenten uit diverse studierichtingen, zoals geneeskunde, farmacie en health economics. Het programma is gericht op innovaties in de zorg, op basis van interdisciplinaire samenwerking. Dit voorjaar organiseert Avicenna wekelijks een thema-avond met externe sprekers.

Toekomstbestendigheid
‘Mooi om te zien dat studenten zo betrokken zijn bij de toegang tot geneesmiddelen’ zegt Van Tuyl, senior communicatie adviseur bij de Vereniging. ‘ We spraken vooral over de waarde, kosten en besckikbaarheid van innovaties. Daarbij kwamen ook onderwerpen als magistraal bereiden en medicijntekorten aan de orde.’ Speciale aandacht was er voor de toekomstbestendigheid van het Nederlandse systeem voor registratie en vergoeding. Dat moet op de schop, vindt de Vereniging, omdat het huidige model onvoldoende is ingericht op de mogelijkheden en uitdagingen van de 21ste eeuw, zoals personalised medicine en weesgeneesmiddelen. Daardoor komt de toegankelijkheid van nieuwe medicijnen onder druk te staan.

Snellere toegang
Ingmar de Gooijer (Director Public Policy & Reimbursement bij myTomorrows) ging in op het bedrijfsmodel van deze onafhankelijke organisatie. De missie van myTomorrows is om wereldwijd patiënten sneller toegang te bieden tot baanbrekende, soms levensreddende nieuwe medicijnen. Daartoe zoekt de organisatie samenwerking met overheden en geneesmiddelenbedrijven. Die samenwerking concentreert zich op fase 3 van medicijnontwikkeling.
‘Om tot betaalbare nieuwe geneesmiddelen te komen, is het van belang dat alle betrokken partijen zich realiseren dat het huidige ontwikkelings- en toelatingsmodel niet adequaat functioneert’, zei De Gooijer. ‘Het gezamenlijk uitproberen van nieuwe modellen waarin early access en real world evidence worden gecombineerd, is ons inziens een logische vervolgstap.’

Hoor en wederhoor
‘Het is ontzettend belangrijk in gesprek te gaan met studenten in de biomedische hoek’, zegt Van Tuyl. ‘Dit zijn onze samenwerkingspartners van de toekomst, of misschien wel onze nieuwe, talentvolle collega’s. Het beeld in de media over de geneesmiddelensector is niet altijd even genuanceerd, dus het is zinvol om daar een ander geluid tegenover te stellen. Een te sterke focus op kosten kan innovaties en toegang afremmen.’

Meer over Avicenna

Your Future in Health: première in Amsterdam