19-11-2019

Blog Aarnoud Overkamp: Wat we in huis hebben

Half november. Ik sta in een wit pak, met plastic hoesjes om mijn schoenen en een douchemuts op mijn hoofd. Klaar om de fabriek van een gerenommeerd bedrijf in te gaan. Hier vandaan worden hightech geneesmiddelen geassembleerd en verspreid over Europa.

Ik ben niet alleen onder de indruk van de fabriek, maar ook van de passie en de ambitie van de medewerkers. Wat me het meest treft, is de manier waarop hier met kwaliteit wordt omgegaan.

Minuscule afwijkingen worden nauwkeurig vastgelegd. Besproken, geëvalueerd en vertaald naar verbeteringen in de productie. Zo leidden kleine afwijkingen, die zelden voorkwamen, tot een zoektocht van maanden naar een nieuwe techniek om glazen spuitjes te verplaatsen. Het team streeft naar perfectie in alle opzichten.

Uit deze fabriek komen medicijnen voor behandeling van bloedziektes en kanker. Het goede nieuws is dat deze fabriek gewoon in Nederland staat. In Breda. Waar jaarlijks € 10 miljoen geïnvesteerd wordt om de fabriek up to date te houden. Gelukkig. Nederland kennisland.

Deze week spreekt de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het is goed dat er uit deze hoek steeds meer aandacht komt voor het belang van de Nederlandse Life Sciences en Health (LSH) sector, en dat oud-staatssecretaris Clémence Ross – Van Dorp is aangesteld als ambassadeur voor deze sector. Het gáát ook echt ergens over. Zo is de Nederlandse geneesmiddelensector goed voor 18.000 directe arbeidsplaatsen en een jaarlijkse productiewaarde van ruim € 5 miljard.

En minstens net zo belangrijk: deze Nederlandse sector heeft alles in zich om te groeien, en zo een bijdrage te leveren aan het terughalen van de productie vanuit India en China naar Europa. Hoe belangrijk dát voor de patiënt is, merkte minister Bruins onlangs nog op. Anders gezegd: wie medicijntekorten wil bestrijden en meer grip op de kwaliteit wil, zet Europese productie hoog op de agenda.

Daarom zitten wij met smart te wachten op het Actieplan LSH, dat staatssecretaris Keijzer heeft aangekondigd. Daarin komt hopelijk een strak verbeterplan voor klinisch onderzoek, een slimme aanpak voor gentherapie en een stimuleringsplan voor jonge biotech bedrijven. Misschien moeten we méér mensen zo’n pak en plastic schoentjes aanreiken, want we hebben in Nederland diverse fabrieken waar medicijnen worden geproduceerd. Dan kan iedereen met eigen ogen zien hoeveel potentie ons kleine landje in huis heeft!

Aarnoud Overkamp,
bestuursvoorzitter Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen