Toen ik dertig jaar geleden begon als medisch adviseur werden deze middelen net geïntroduceerd. Het bleek een revolutionaire ontwikkeling en nu, tientallen jaren later, blijken deze kinderen dankzij deze middelen gezond ouder te worden. Ik ben er trots op onderdeel uit te maken van een sector waarin de innovaties letterlijk levens redden en veranderen!
Het onderzoek van het Amsterdam UMC werd deze maand gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. Dit ziekenhuis volgde twintig jaar lang 214 kinderen met een erfelijk verhoogd cholesterol. Ze begonnen tussen hun achtste en achttiende jaar met statines. Twintig jaar later had slechts één van deze patiënten hartklachten, terwijl een kwart van hun ouders al voor het veertigste levensjaar een hartinfarct kreeg. Tot nu toe was het onzeker of statines de schade aan hart- en bloedvaten beperken bij mensen met familiaire hypercholesterolemie (FH). Daar is nu helderheid over. Ze beperken inderdaad die schade, waardoor ook de kans op hart- en vaatziekten duidelijk afneemt.
Vrijwel gelijktijdig met deze publicatie kwam er ook ander nieuws over statines. Uit een publicatie in The British Medical Journal bleek dat statines als primaire preventie voor volwassenen met een niet-erfelijk hoog cholesterol, minder zinvol zijn. Dit onderstreept dat geneesmiddelen gericht moeten worden ingezet: het juiste middel bij de juiste patiënt op het juiste moment in de ziekte.
Ik ben er bepaald geen voorstander van dat geneesmiddelen te pas en te onpas worden voorgeschreven. Zelf heb ik het geluk dat ik (nog) geen geneesmiddelen nodig heb, maar er zijn genoeg mensen in mijn directe omgeving die wél veel baat hebben bij het gebruik van de juiste middelen. Elk onderzoek dat meer helderheid kan brengen in de effectiviteit en veiligheid van geneesmiddelen, draag ik een warm hart toe. Vooral als daarmee wordt aangetoond dat met die betreffende geneesmiddelen sterfgevallen kunnen worden voorkomen, danwel de kwaliteit van leven belangrijk verbeterd kan worden. Daar kom ik nou elke dag graag mijn bed voor uit.
Caroline Doornebos,
medisch directeur MSD