Betoverend besneeuwde bergen geven de beide Nederlandse bewindspersonen hopelijk verkoeling, nu de debatten in Nederland zo verhit zijn. In het zicht van de komende Provinciale Statenverkiezingen domineren de hot potatoes het Haagse debat. En dan kan het er fel aan toe gaan!
Davos lijkt me zo’n plaats waar de rede het wint van strijd. Waar een lange termijn aanpak wordt verkozen boven een knallende klap op korte termijn. Het overbruggen van tegenstellingen is een werkwijze die goed aansluit bij onze Nederlandse cultuur van problemen oplossen. Als Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen boeken wij voortgang bij de dialoog, door constructieve gesprekken met overheden, verzekeraars, patiënten en ziekenhuizen. Die praktische samenwerking dichtbij huis is ontzettend belangrijk voor Nederlandse patiënten.
Toch kunnen we niet alles binnen onze landsgrenzen oplossen. Medicijnontwikkeling is geen geïsoleerde Nederlandse zaak. Geneesmiddelenonderzoek trekt zich, net als ziektes, niets aan van landsgrenzen. Research en productie van medicijnen strekt zich uit van Boston tot Tokio. Wetenschappers en farmaceuten over de hele wereld breken zich dag in, dag uit het hoofd bij hun zoektocht naar effectievere medicijnen, om ziektes als kanker en Alzheimer nog beter aan te pakken. ‘Eiland denken’ is dan geen stimulans, maar een blokkade.
Die voortdurende mondiale zoektocht is niet goedkoop. Van de tienduizend onderzochte stoffen die een farmaceut onderzoekt, is er gemiddeld maar één die het schopt tot geregistreerd medicijn. En dan zijn we doorgaans meer dan twaalf jaar en € 1,9 miljard verder, volgens een recente berekening van Deloitte. Deze hoge kosten hebben veel te maken met strenge Amerikaanse en Europese wetten, die bepalen dat je een nieuw middel eerst moet uittesten bij duizenden patiënten in allerlei landen. Ook het bijbehorende patentrecht is verankerd in internationale wetgeving.
Ik stel me zo voor dat in Davos, op een hoogte van 1.560 meter in het fraaie kanton Graubünden, onze premier en zijn minister mijmeren over hun aanpak. Ik verwacht dat zij gesprekspartners opzoeken om te praten over actuele discussies, zoals betaalbaarheid en toegankelijkheid van nieuwe medicijnen. Als we daarmee vooruit willen, is ook een dialoog op internationaal niveau nodig.
Kortom, de tijd van polarisatie is voorbij. Daarvoor zijn de uitdagingen te groot. Laten we de komst van het EMA naar Amsterdam gebruiken als katalysator om het innovatieve karakter van ons land te versterken, en op alle niveaus de dialoog aan te gaan. Het zou helemaal mooi zijn als het kabinet in Davos de top van geneesmiddelenbedrijven alvast uitnodigt voor de feestelijke opening van het EMA-kantoor in Amsterdam. De kansen liggen er!
Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
PharmInvestHolland
Tijdelijke locatie EMA in Amsterdam geopend