Amsterdam speelde al snel in op de Brexit. Het acquisitie team onder leiding van wethouder Udo Kock weet met succes de goede kwaliteit van leven, de sterke economie en de internationale focus van Amsterdam te promoten. Zo trok Amsterdam in 2018 het recordaantal van 153 buitenlandse bedrijven. De helft van de 4000 banen die de komende drie jaar erbij zullen komen, hebben een direct verband met de Brexit.
Grote belangstelling
Bedrijven in de financiële dienstverlening, elektronica en media vonden al hun weg naar Amsterdam. Grote namen als Sony, Discovery en Bloomberg komen naar Amsterdam of breiden hun bestaande vestigingen uit. Ze zijn niet de enigen. De Autoriteit Financiële Markten meldde dat ze 150 gesprekken voerden met financiële instellingen die een licentie voor de Nederlandse markt aanvragen. De Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) liet weten dat ze in gesprek zijn met 250 buitenlandse organisaties die overwegen zich in Nederland te vestigen.
Hoofdprijs EMA
Maar de hoofdprijs is zonder meer de komst van de EMA. In maart verhuizen de EMA medewerkers naar de tijdelijke huisvesting in Sloterdijk met 850 werkplekken. Eind 2019 zal de EMA verhuizen naar de permanente locatie aan de Zuidas.
Nieuwe kansen
De komst van de EMA naar Amsterdam biedt Nederland nieuwe kansen om zich te positioneren als interessante vestigingsplaats voor farmaceutische bedrijven. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken en Klimaat kondigde onlangs aan dat ze voor de zomer het Actieplan ‘Nieuwe kansen voor topsector Life Sciences & Health’ naar de Kamer zal sturen.
PharmInvestHolland
De geneesmiddelensector werkt samen binnen het consortium PharmInvestHolland om geneesmiddelenbedrijven naar Nederland te halen. In het bidbook van PharmInvestHolland stelt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dat de farmaceutische sector belangrijk is voor de Nederlandse economie en noemt hij de sector een broedplaats voor nieuw talent.
Lose-lose
Terwijl Amsterdam alles uit de kast haalt om nieuwe bedrijven en hun werknemers te faciliteren bij hun vestiging in Amsterdam, bereiden Amsterdam en de Nederlandse overheid zich ook voor op de negatieve gevolgen van de Brexit. In Politico voorziet Anne Mulder, VVD Kamerlid en Brexit rapporteur dat de nieuwe bedrijven ’het verlies aan groei niet zullen goedmaken, uiteindelijk is de Brexit een lose-lose scenario.’
Kennisatelier Brexit
De Vereniging innovatieve Geneesmiddelen organiseert 6 maart een voor iedereen toegankelijk Kennisatelier over de gevolgen van de Brexit. Meer informatie over het programma en aanmelden staat hieronder.
Nieuwsbericht Actieprogramma ‘Nieuwe kansen voor topsector Life Sciences & Health’
Stand van zaken relocatie EMA