10-12-2019

Cardioloog: behandeling hartkwalen enorm verbeterd

De behandeling van hartkwalen is de afgelopen vijftig jaar enorm verbeterd. ‘Er zijn gigantische slagen gemaakt. We hebben van hart- en vaatziekten een chronische aandoening gemaakt. Patiënten leven langer.’

Dat zegt cardioloog Angela Maas in de interviewreeks ‘Ten strijde tegen de Verschrikkelijke Zes’ van het Financieele Dagblad over de meest gevreesde ziekten en doorbraken en hun behandeling. Maas stelt dat er dankzij de medische wetenschap grote vooruitgang is geboekt bij de behandeling van hart- en vaatziekten.

Van hartbewaking tot bypass
In de jaren zestig deed voor het eerst de hartbewaking zijn intrede voor mensen met hartritmestoornissen en een hartinfarct. In de jaren tachtig volgde actief ingrijpen in de vorm van dotteren. Hierdoor is het percentage sterfgevallen gedaald tot minder dan 4%. Ook mensen met stabiele klachten konden vervolgens geholpen worden met kathetertechnieken via de bloedbaan en bypass-operaties.

Cholesterolverlagers
Cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers hebben de sterfte door hartziektes met meer dan 30% verlaagd, geeft Maas aan. Deze middelen hebben de gemiddelde levensverwachting enorm verlengd. ‘Er zijn altijd veel negatieve berichten over cholesterolverlagers, omdat spiervermoeidheid een veel voorkomende bijwerking is’, zegt Maas in het FD. ‘Maar ze hebben een revolutie betekend. Als we de cholesterolverlagers zouden wegdoen, komt de trammelant bij veel patiënten tien of vijftien jaar eerder.'

Patentverloop
Uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (CFK) blijkt dat openbare apotheken per jaar aan ongeveer 2 miljoen mensen een cholesterolverlager verstrekken. In 97% gaat het om statines, die de aanmaak van lichaamseigen cholesterol remmen, al dan niet in combinatie met een andere cholesterolverlager. De kosten die met het gebruik van statines gepaard gaan, komen dit jaar naar verwachting uit op € 34 miljoen, aldus het CFK. Dat is veel lager dan in 2017, toen de kosten nog € 90 miljoen bedroegen. Belangrijkste reden voor de daling is patentverloop van een van de cholesterolverlagers.

Artikel FD: ‘Geweldig: dansen een paar weken na je hartoperatie’