01-10-2019

Dr Paul Janssen Award naar onderzoek eiwitvouwing

Ulrich Hartl (directeur Max Planck Institute of Biochemistry) en Arthur Horwich (Yale School of Medicine en Howard Hughes Medical Institute) hebben de Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek gewonnen voor hun onderzoek naar eiwitvouwing en ziekte.

De winnaars werden vrijdag bekendgemaakt tijdens Dr. Paul Janssen Award Celebration in Beerse (België). De prijs omvat een geldbedrag van $ 200.000 en wordt in september uitgereikt tijdens plechtigheden in de VS en in België.

Eiwitvouwing
Hartl en Horwich onderzochten de eiwitvouwing bij ziekte. Eiwitten zijn de moleculen die bijna elk biologisch proces aansturen. De twee onderzoekers ontdekten dat eiwitten in hun juiste vorm worden gevouwen met behulp van andere gespecialiseerde eiwitten, ook wel ‘moleculaire chaperonnes’ genoemd. Via dit proces bereiken de eiwitten hun functionele vorm waardoor ze hun biologische functie kunnen vervullen.

Revolutie
‘Hun studies hebben een revolutie teweeggebracht in ons begrip van de manier waarop eiwitten hun vorm bereiken en hebben duidelijk gemaakt hoe defecten in dit proces kunnen bijdragen aan een verscheidenheid aan aandoeningen, van metabole tot neurodegeneratieve ziektes’, zei David Julius, voorzitter van het selectiecomité van de 2019 Dr. Paul Janssen Award.

Nieuwe therapieën
Deze inzichten zijn volgens Julius veelbelovend voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische strategieën voor de behandeling van ziektes zoals Parkinson, Alzheimer en kanker, waar defecten in de eiwitvouwing een rol spelen.

Over Dr. Paul Janssen Award
De Dr. Paul Janssen Award voor Biomedisch Onderzoek werd in 2004 in het leven geroepen door Johnson & Johnson ter ere van de nagedachtenis van Paul Janssen - oprichter van Janssen Pharmaceutica. Sinds de oprichting erkende de Award zestien excellente wetenschappers, van wie er drie vervolgens de Nobelprijs voor hetzelfde werk hebben gewonnen. De winnaars worden gekozen door een onafhankelijk selectiecomité van vermaarde wetenschappers.