De eerste genomineerde is Jeffrey Beekman, moleculair bioloog en sinds 2010 leider van het research laboratorium kinderziekten / regenerative medicine van het UMC Utrecht. Beekman zocht met zijn team naar een manier om patiënten met taaislijmziekte (CF), die niet in aanmerking komen voor behandeling met bestaande medicijnen, in het laboratorium te testen of medicijnen bij hen toch werken.
Personalised medicine
De tweede genomineerde is Jingyuan Fu, adjunct-hoogleraar Genetica in het UMC Groningen. De uit China afkomstige Fu heeft meerdere biomedische disciplines op haar CV staan en voegt daar telkens onontgonnen onderzoeksterreinen aan toe, aldus de jury van de Research Award. Haar einddoel is personalised medicine. Op dit moment ligt haar focus bij het microbioom (verzamelnaam voor micro-organismen als bacterieën, virussen en gisten) als sleutel voor individuele behandeling, een nieuw concept dat nog in de kinderschoenen staat.
Polymeerchemie
De laatste nominatie is voor Tina Vermonden, associated professor verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Ze past haar fundamentele kennis van de polymeerchemie toe in biomedisch onderzoek. Haar onderzoek is vernieuwend en juist dat, in combinatie met haar inzet om totaal verschillende disciplines met elkaar te verbinden, heeft ertoe geleid dat ze tot de finalisten van de Research Award 2019 behoort.
Over Prix Galien
In Nederland worden sinds 1992 elk jaar de Galenus Geneesmiddelenprijs en de Galenus Researchprijs uitgereikt. Vanaf 2018 is de naam, naar internationaal voorbeeld, definitief omgedoopt in respectievelijk Prix Galien, Prix Galien Pharmaceutical Award en Prix Galien Research Award. De winnaars van de prijzen ontvangen een gouden medaille en in het geval van de Research Award ook een geldbedrag van € 5.000. De bekendmaking van de winnaars van de Prix Galien vindt plaats op dinsdag 24 september tijdens de FIGON Medicines Days.
Website Prix Galien