29-01-2019

Een op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening

Tijdens de collecteweek van de Hersenstichting, die deze week plaatsvindt, wordt geld ingezameld voor 3,8 miljoen Nederlanders die lijden aan een hersenaandoening. Hersenaandoeningen hebben een enorme impact op de patiënt zelf én de omgeving.

Eén op de vier Nederlanders heeft een vorm van hersenaandoening. Dat zijn bijvoorbeeld depressie, migraine, beroerte, de ziekte van Parkinson, dementie of hersenletsel ten gevolge van een ongeluk.

Alarmerende stijging
De ziekte van Parkinson is een progressieve hersenaandoening waarbij de aansturing van de spieren wordt aangetast. De ziekte is al ruim tweehonderd jaar bekend en nog altijd niet te genezen. Parkinson komt relatief veel voor. Volgens het Parkinsonfonds, dat onderzoek naar de ziekte financiert, hebben ruim 55.000 Nederlanders Parkinson. Meestal treft de ziekte mensen van boven de vijftig, maar het Parkinsonfonds signaleert een alarmerende stijging van de ziekte onder dertigers en veertigers.

Verder met Parkinson
AbbVie, lid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, is nauw betrokken bij de zorg voor mensen met een gevorderde vorm van Parkinson. Voor de ondersteuning van patiënten ontwikkelde AbbVie de site verdermetparkinson.nl met informatie over de ziekte, praktische tips en ervaringsverhalen.

Grote impact
Op verdermetparkinson.nl is onder andere het verhaal van Gerdie te lezen. Ondanks de positieve instelling van haar man heeft zijn Parkinson grote impact op hun gezin. Gerdie: ‘Ik ben in de eerste plaats echtgenote van Kees en moeder van onze kinderen. Met Parkinson ben ik niet getrouwd. En Kees trouwens ook niet. Dus Parkinson doen we erbij.’

WijGevenNietOp
Natascha Roukema, patient relations & health communications manager bij AbbVie, vertelt hoe zij door gesprekken met mensen over Parkinson erachter kwam dat niet zozeer de motorische ongemakken, maar juist de mentale klachten er bij patiënten flink inhakken. Roukema: ‘Wij blijven zoeken naar nieuwe medicijnen. In de tussentijd werken we keihard aan manieren die de kwaliteit van leven voor mensen met Parkinson nog beter maken.’

Meer informatie
Hersenstichting
Parkinsonfonds
Verdermetparkinson, voorlichtingssite over de ontwikkeling van Parkinson

Lees meer over Natascha Roukema van AbbVie en haar betrokkenheid bij Parkinson