12-11-2019

Eerste editie Nationale Kanker en Werk Dag

Iemand die de diagnose kanker krijgt, wordt plotseling met veel zaken geconfronteerd. Ook werk komt ineens in een ander daglicht te staan. Hoe vertel je het als medewerker aan je werkgever? Wil je blijven werken, is dat mogelijk en wat is daarvoor nodig?

Al deze vragen stonden centraal tijdens de eerste editie van de Nationale Kanker en Werk Dag 2019 die vorige week plaats vond in Doorn. Deze dag werd georganiseerd door de Groep Werk en Kanker en Stichting Jij speelt de hoofdrol, in samenwerking met AMC, IKNL, NKF, KWF.

Rol werkgever
Op de werkgever heeft het nieuws ook grote impact. Wat kun je als werkgever verwachten en wat kun je doen om je medewerker optimaal te ondersteunen? Wat zijn financiële en juridische consequenties? Waar kun je terecht voor advies en ondersteuning?

Kan ik je even spreken
Deelnemers, werknemers én werkgevers, konden in workshops door middel van rollenspelen zelf ervaren wat er gebeurt op de werkvloer als een werknemer de diagnose kanker krijgt. Thema’s die aan bod kwamen waren: hoe praat je over werk na de diagnose kanker, werken tijdens behandeling en re-integratie. Daarnaast was er aandacht voor de verschillende verantwoordelijkheden en rollen, rechten en plichten binnen de ziekteperiode.

Niet eenvoudig
Volgens Lieseke Cortoos, HR-vertegenwoordiger van Pfizer en deelnemer aan één van de workshops, is het belangrijk om aan het werk te blijven als je met kanker of een chronische ziekte wordt geconfronteerd, maar is het niet altijd eenvoudig, zowel voor werkgever als werknemer. ‘Dat gesprek aangaan is niet altijd makkelijk. Je bent gefocust op je ziekte en behandelproces, maar je werk is er ook.’

Brochure
Om werkgevers en patiënten te ondersteunen in het gesprek over ziekte en het effect op werk, hebben Pfizer, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten en Groep Werk en Kanker een brochure ontwikkeld. Het biedt handvatten voor het omgaan met kanker op de werkvloer. Tijdens de Nationale Kanker en Werkdag kreeg Mariëtte Hamer van de SER het eerste exemplaar uitgereikt. Hamer: ‘Als je aan het werk wilt blijven nadat je gediagnosticeerd bent met kanker, kan alleen met wederzijds begrip en de juiste kennis en informatie. Dat ligt niet alleen bij de werkgever en werknemer, maar dit begint al in de behandelkamer van de specialist.’

Folder Werk en Kanker, gesprekshulp voor medewerker en werkgever