19-02-2019

EFPIA: ‘Houd in VK geteste medicijnen tijdelijk beschikbaar’

EFPIA, de Europese brancheorganisatie van geneesmiddelenbedrijven, heeft de Europese Commissie gevraagd ervoor te zorgen dat in het geval van een harde Brexit in het Verenigd Koninkrijk geteste medicijnen voor een gelimiteerde periode worden toegestaan.

In het geval van een ‘no deal’ Brexit kunnen in Groot-Brittannië geproduceerde en geteste medicijnen na 29 maart niet meer zo maar geïmporteerd worden naar de Europese Unie. Ook niet als dat geneesmiddel in het verleden al door de EMA getest en goedgekeurd is. Daarnaast wordt verwacht dat de import van medicijnen vertraging oploopt door grenscontroles en gebrek aan transport- en opslagcapaciteit.

Toegang tot in VK geteste medicijnen
EFPIA roept in een position paper de Europese Commissie op ervoor te zorgen dat patiënten toegang blijven houden tot voor hen essentiële medicijnen. EFPIA stelt voor dat de EU gebruik maakt van flexibiliteit in wetgeving en daarmee ervoor zorgt dat in het Verenigd Koninkrijk geteste medicijnen na 29 maart voor een gelimiteerde periode in lidstaten van de Europese Unie worden toegestaan.

Doorstroom aan grens
Geneesmiddelenbedrijven zijn al volop bezig met verplaatsing van test- en productielocaties naar het Europese vasteland, maar die verhuizingen zijn nog niet afgerond. Daarom geeft EFPIA ook aan dat het voor een vlotte doorstroom van medicijnen ook noodzakelijk is dat medicijnen en andere medische producten voorrang krijgen aan de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Position paper EFPIA over ‘no deal’ Brexit

Schouw: ‘Help patiënten bij harde Brexit’

Kennisatelier: Geneesmiddelensector bereidt zich voor op naderende Brexit