Dat heeft de WHO vorig week bekendgemaakt. ‘Prekwalificatie’ betekent dat het vaccin voldoet aan de WHO-normen voor kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid. Op basis van deze aanbeveling kunnen Verenigde Naties en Gavi, de Vaccin Alliance, het vaccin voor risicolanden aanschaffen.
Urgentie
De aankondiging van de WHO volgt minder dan 48 uur na de beslissing van de Europese Commissie om een voorwaardelijke vergunning te verlenen voor het in de handel brengen van het vaccin, na de aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Vanwege de grote urgentie voor de volksgezondheid, heeft de WHO het prekwalificatieproces versneld, door de veiligheid en de werkzaamheid van het vaccin direct te testen, zodra de informatie beschikbaar kwam.
MSD
Het vaccin Ervebo is injecteerbaar en wordt geproduceerd door geneesmiddelenbedrijf MSD. Het is effectief gebleken bij de bescherming van mensen tegen het Ebola-Zaïre-virus en wordt aanbevolen door de strategische adviesgroep van deskundigen van de WHO (SAGE) voor vaccins als onderdeel van een bredere inzet bij de bestrijding van Ebola-epidemieën. Door deze goedkeuring kan MSD nu met de productie in Duitsland starten. Naar verwachting komen deze doseringen in het derde kwartaal van 2020 beschikbaar.
Ongekende samenwerking
‘De marketingvergunning van de Europese Commissie voor ons vaccin is het resultaat van een ongekende samenwerking waar de hele wereld trots op zou moeten zijn. Het is een historische mijlpaal en een bewijs van de kracht van wetenschap, innovatie en publiek-privaat partnerschap’, aldus bestuursvoorzitter Ken Frazier van MSD in een toelichting.
Donatie Janssen
Janssen doneerde eerder deze maand 500.000 doses van een ebola-vaccin aan de Democratische Republiek Congo, waar momenteel een ebola-uitbraak is. De locaties van Janssen in Beerse en Leiden zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling en distributie van het vaccin. Het vaccin wordt ingezet binnen een grootschalige klinische studie, met als doel te voorkomen dat ebola zich verspreidt buiten de huidige uitbraakzone.
Persbericht WHO