12-03-2019

Geneesmiddelenbedrijf Shionogi verruilt Londen voor Amsterdam

Nog een geneesmiddelenbedrijf komt naar Amsterdam. Het Japanse Shionogi verplaatst zijn Europese hoofdkantoor van Londen naar Amsterdam. Dat meldt de Telegraaf uit de Financial Times.

Shionogi is een Japans miljardenbedrijf ($3 mrd omzet), dat een derde van z’n verkopen in Europa doet. Het bedrijf maakt veel middelen voor HIV-patiënten, pijnstillers en een nieuw innovatief griepmiddel. In Europa verkoopt Shionogi vooral in het Verenigd Koninkrijk.

Brexit
In 2012 haalde Boris Johnson als burgemeester van Londen dit bedrijf nog trots binnen als versterking voor de sector gezondheidswetenschappen in de stad. Maar daarna heeft hij bijgedragen aan de Brexitcampagne, wat nu reden voor Shionogi is om zijn heil op het vaste land van Europa te zoeken. Volgens de Financial Times brengt Shionogi niet veel banen naar Amsterdam, maar Europese omzet zal wel via Nederland lopen.

EMA
Nederland trekt naast financiële instellingen en mogelijke BMW-productie ook veel bedrijven uit de geneesmiddelensector aan sinds de Brexitverhuizing van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) van Londen naar Amsterdam bekend werd. Vanaf deze week is het EMA volledig operationeel in de hoofdstad.

PharmInvestHolland
De geneesmiddelensector werkt binnen het consortium PharmInvestHolland samen om de kansen die de komst van de EMA biedt te verzilveren en meer geneesmiddelenbedrijven naar Nederland te halen. Eerder verscheen een gezamelijk bidbook dat Nederland positioneert als aantrekkelijke vestigingsplaats voor geneesmiddelenbedrijven en toeleveranciers.

Website PharmInvestHolland

Bericht Financial Times