25-09-2019

‘Haal klinisch onderzoek uit de versukkeling’

Vanaf eind 2020 geldt nieuwe ambitieuze Europese wetgeving, die klinisch onderzoek van een impuls voorziet. Maar, wat doet Nederland? Blijven wij achteraan lopen of worden we koploper in Europa? Gerard Schouw maakt de balans op in een blog in Skipr.

Nederland staat een beetje stil en behoort tot de Europese middenmoot, qua aantrekkelijkheid voor klinisch onderzoek. Landen om ons heen hebben grotere ambities en streven ons stilletjes aan voorbij. Niets doen is geen optie, we moeten ons onderzoeksklimaat concurrerend maken.

Nieuwe wetgeving
De tijd dringt. Nieuwe Europese wetgeving zorgt eind 2020 voor een ander speelveld. Nederland moet zich daarop beter voorbereiden, anders verdwijnt onderzoek naar omringende landen. Klinische studies worden namelijk uitgevoerd in de landen waar dat snel, goedkoop en kwalitatief goed kan.

Ambities
Om deze uitdagingen aan te gaan, moeten alle partijen de handen ineen slaan. Eind 2019 moet er een ambitieus programma in de steigers staan, dat de minister en de Tweede Kamer omarmen. Dit is noodzakelijk om de versukkeling in Nederland tegen te gaan.

Lees hier de hele blog in Skipr