Dit gebeurt bijvoorbeeld met behulp van organoïden, een soort mini-tumoren. Experts van het Maastrichtse ziekenhuis UMC+ onderzoeken of kankermedicijnen beter op weefsels in plaats van op patiënten zelf getest kunnen worden. BNR sprak met Peter Peters, hoogleraar nanobiologie aan de Maastricht University, en Ronald van Dam, chirurg-oncoloog in het Maastricht UMC+.
Micro-orgaantjes
Hiervoor maken ze kweekjes van gezonde en kwaadaardige cellen opgebouwd tot micro-orgaantjes. Deze kunnen vervolgens per individuele patiënt aangeven welk medicijn het beste zal aanslaan. Het is de bedoeling om steeds meer patiënten en medicijnen bij het onderzoek te betrekken.
Hopeloos achter
In december vorig jaar vertelde Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, in het Financieele Dagblad dat Nederland hopeloos achterloopt als het gaat op de regelgeving rond deze nieuwste therapieën. ‘Nederlandse wetten zijn gedateerd en pakken zeer nadelig uit voor Nederlandse patiënten', aldus Schouw. 'Het zou daarom goed zijn als ons parlement deze wetten eens kritisch tegen het licht houdt.’
BNR Beter
Het radioprogramma BNR Beter met Harmke Pijpers wordt mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Het programma, dat onder de redactionele verantwoordelijkheid van BNR staat, is wekelijks te horen op maandagavond tussen 19.00 en 19.30 uur.
Luister hier het radioprogramma terug.
Artikel Wet houdt gentherapie weg bij patiënt (18/12/2018)