22-10-2019

‘Later als ik groot ben’ in teken ontwikkelen medicijn Alzheimer

Chloe de Jong (12) wil een medicijn ontwikkelen tegen Alzheimer. In het tv-programma ‘Later als ik groot ben’ bezoekt ze samen met presentator Jochem van Gelder geneesmiddelenbedrijf Janssen in Leiden om te zien hoe je geneesmiddelen maakt.

In de serie van RTL oriënteren kinderen uit groep 7 en 8 zich op hun toekomstige beroep. Chloe wil een medicijn uitvinden voor haar oma die Alzheimer heeft. Om erachter te komen wat er allemaal komt kijken bij geneesmiddelenontwikkeling, loopt ze een dag mee bij de studie biofarmaceutische wetenschappen aan de Universiteit van Leiden en in het lab van Janssen. Kijk hier de uitzending.

Open brief
67 wetenschappers luidden maandag in een open brief in NRC de noodklok over de aanpak van Alzheimer. In medische en financiële termen is dementie de duurste ziekte in Nederland. Van de VWS-begroting gaat meer dan € 9 miljard naar de zorg voor mensen met dementie. Ook in termen van persoonlijk leed en ziektelast is dementie koploper. ‘Laten we de duurste ziekte aanpakken en snel werk maken van preventie’, was de oproep van de wetenschappers. Dit kan leiden tot een besparing van € 2 miljard per jaar.

Preventie
In de brief noemen de wetenschappers een aantal factoren die kunnen beschermen tegen dementie, zoals lichaamsbeweging, gezonde voeding, niet roken en voldoende slaap. Maar ook onderwijs en sociale interactie. ‘Het grote publiek, risicogroepen en veel medische professionals zijn zich nog onvoldoende bewust van het potentieel van dementiepreventie. Het is onze maatschappelijke plicht om hen hierover goed te informeren’, schrijven de 67 zorgprofessionals.

Young 4 Old
Ook jongeren bekommeren zich over de strijd tegen Alzheimer, tijdens de bijeenkomst Young 4 Old op 27 november in Nieuwspoort. Vier jonge sprekers vanuit de wetenschap, Alzheimer Nederland, Jong VWS en de Young Innovators of Medicines brengen in kaart wat er nu al mogelijk is om schade voor gezondheid en maatschappij te beperken, zoals preventie, tijdige diagnostiek en een dementievriendelijke samenleving. ‘Vroeg of laat kan dementie ons allemaal raken’, aldus Shanna Ferdinandus, secretaris van de Young Innovators, organisator van Young 4 Old. ‘Met deze bijeenkomst hopen we dementie hoger op de agenda te krijgen en een stap vooruit te komen.’

Artikel NRC: Laten we de duurste ziekte aanpakken - dementie

Visiedocument: Samen in actie komen: een betere toekomst voor mensen met Alzheimer

Video Later als ik Groot ben: Chloe wil graag mensen beter maken

Aanmelden Young 4 Old, 27 november 2019, Nieuwspoort