23-04-2019

Met gekweekte mini-organen de markt op

Het Utrechtse instituut Hubrecht Organoid Technology (HUB) gaat in samenwerking met het Amerikaans-Japanse Crown Bioscience de Nederlandse vinding om mini-organen te kweken op de markt brengen. Dit meldt Het Financieele Dagblad.

Om de technologie voor Nederland te behouden is ervoor gekozen van HUB een stichting te maken. Een ander onderdeel van de samenwerking is dat Crown Bioscience de komende jaren zijn Europese activiteiten in Utrecht concentreert.

Baanbrekend onderzoek
HUB komt voort uit het Hubrecht Instituut, het onderzoekslab uit Utrecht waar de gerenommeerde wetenschapper Hans Clevers enkele jaren geleden baanbrekend werk verrichtte. Clevers en zijn medewerkers slaagden erin stamcellen van zieke patiënten buiten het lichaam in leven te houden en op te kweken tot mini-organen. Deze zogeheten organoïden worden verzameld in een biobank; onderzoekers kunnen vervolgens testen welke medicijnen het beste aanslaan bij de zieke cellen van een individuele patiënt.

In plaats van proefdieren
Daarnaast maken geneesmiddelenbedrijven steeds meer gebruik van organoids om de effecten van gifstoffen en experimentele medicijnen veilig en sneller te achterhalen in plaats van ze op proefdieren te testen. 'In feite hebben we een patiënt in een petrischaaltje', zegt Robert Vries directeur van HUB, in het FD. 'De techniek is af. Ik kan bij wijze van spreken thuis aan de keukentafel een biopt van mezelf nemen en er een miniorgaan van maken. Nu is het tijd om de methode naar de markt te brengen.'

Hubrecht Organoïd Technology