23-07-2019

Nieuw internationaal consortium in de strijd om tuberculose

Johnson & Johnson start met een nieuw internationaal consortium in de strijd om tuberculose wereldwijd uit te roeien. Het initiatief, RESPIRI-TB, is een samenwerking tussen negen academische en biotechnologische partners uit vijf verschillende landen.

Dit consortium van negen onderzoeksteams gaat zich de komende jaren inzetten om nieuwe stoffen te ontdekken die kunnen dienen als medicijn tegen de tuberculosebacterie. Ook richt het onderzoek zich op twee andere bacteriën, de zogenaamde nontuberculeuze mycobacteriën (NTM) die minder vaak voorkomende vormen van tuberculose veroorzaken.

Meest dodelijke ziekte
Tuberculose is wereldwijd de meest dodelijke infectieziekte, in 2017 doodde de ziekte naar schatting 1,6 miljoen mensen. Het doel van de samenwerking is om de ontdekking en vroege-fase ontwikkeling van nieuwe stoffen ter bestrijding van tuberculose te versnellen. De huidige behandeling van tuberculose duurt lang en is ingewikkeld en wordt ook steeds vaker bemoeilijkt door antibioticaresistentie. Daarom stelt het consortium zich tot doel om een efficiënter middel te vinden dat de behandelingsduur verkort.

Consortium
Naast onderzoeksteams uit Oostenrijk, Frankrijk, Denemarken en België maken onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit van Leiden deel uit van de samenwerking, zij zullen het project coördineren. Het consortium wordt mede gesteund door het Innovative Medicines Initiative (IMI) en Janssen, onderdeel van Johnson & Johnson en lid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.