De helft van de patiënten kreeg het afgelopen half jaar wel eens nul op het rekest bij de apotheek, blijkt uit recent onderzoek van de Patiëntenfederatie. ‘Dat is natuurlijk een onacceptabele situatie, zeker voor een welvarend land als het onze’, zegt Schouw. Hij benadrukt dat de innovatieve geneesmiddelensector graag om de tafel gaat met apothekers, groothandels, patiëntenorganisaties, andere fabrikanten en de overheid, om een gezamenlijk noodplan op te stellen.
Goedkoop
Het continu drukken op geneesmiddelenprijzen is een belangrijke oorzaak voor medicijntekorten in Nederland, blijkt uit onderzoek van Berenschot. Daarom zou het goed zijn als het preferentiebeleid van verzekeraars onder de loep wordt genomen. Dit beleid regelt dat verzekeraars alleen het goedkoopste middel met een bepaalde werkzame stof vergoeden, waardoor andere fabrikanten kleine voorraden aanhouden. Dat maakt het systeem kwetsbaar.
Minder dan een euro
Schouw: ‘In de media komt niet altijd goed over dat we per inwoner in ons land weinig uitgeven aan medicijnen. Per jaar is dat 376 euro, om precies te zijn, terwijl het gemiddelde in welvarende landen bijna twee keer zo hoog is. Daardoor verdwijnen Nederlandse medicijnen naar andere Europese landen, waar medicijnen duurder zijn. Je ziet ook dat Belgen in Zeeland onze medicijnen komen kopen. Vervolgens zit de Nederlandse patiënt met de gebakken peren. Dat kan natuurlijk niet.’
Animatie geneesmiddelentekorten
Patiëntenfederatie: ‘Kom in actie tegen de pillenchaos’