05-02-2019

Vergoeding voor weesgeneesmiddel slokdarmontsteking

Een nieuw geneesmiddel van Dr. Falk Pharma voor behandeling van eosinofiele oesofagitis, een chronische slokdarmontsteking, wordt per 1 februari vergoed uit de basisverzekering.

Dr. Falk Pharma kreeg in januari 2018 een registratie van EMA voor dit middel, met de werkzame stof budesonide. Het nieuwe medicijn, Jorveza®, kreeg een jaar geleden een weesindicatie, omdat het wordt ingezet tegen een zeldzame ziekte. In Nederland zijn bijna 2.200 patiënten die aan deze aandoening lijden. De ziekte treft zowel kinderen als volwassenen, en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Voedselallergie

Eosinofiele oesofagitis wordt veroorzaakt door voedselallergenen. Patiënten die geen gluten, melk, soja, eieren, noten en/of schelp- en schaaldieren kunnen verdragen, krijgen bij inname van deze allergenen een reactie van het immuunsysteem. De daaruit voortvloeiende chronische aandoening is te behandelen met een dieet of medicijnen.

Smelttablet

Er was nog geen geregistreerd geneesmiddel voor deze ziekte. Patiënten worden tot nu toe off-label behandeld met protonpompremmers of lokaalwerkende corticosteroïden, die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor behandeling van longziekten. Hierbij moet de patiënt de medicatie halen uit de inhalator, die vervolgens ongebruikt wordt weggegooid.
Dr. Falk Pharma heeft budesonide doorontwikkeld met een specifieke formulering, waarbij de werkzame stof beschikbaar is in de slokdarm voor behandeling van eosinofiele oesofagitis. Het medicijn is nu verkrijgbaar als een smelttablet.

Over Dr. Falk Pharma
Dr. Falk Pharma is een onafhankelijk familiebedrijf, gevestigd in Freiburg (Duitsland). Het bedrijf heeft vestigingen in de BeNeLux, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Oostenrijk, Spanje, Portugal en Rusland.
In Nederland heeft Dr. Falk Pharma een vestiging in Breda.
De ruim 200 medewerkers van Dr. Falk Pharma zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling en distributie van geneesmiddelen voor ziekten aan de slokdarm, maag, darm, lever, gal en galblaas. Deze medicijnen worden in ruim zestig landen verkocht, voornamelijk op recept.