03-12-2019

‘Wij geven niet op tot hiv is uitgebannen’

Aids was in de jaren tachtig nog een fatale ziekte. Er was geen behandeling, geen hulp, geen geld en nauwelijks onderzoek. Nu, dertig jaar later, hebben hiv-patiënten dankzij hiv-remmers dezelfde levensverwachting als mensen zonder hiv.

Zondag 1 december was het Wereld Aids-dag. Almudena Torres Cornejo (Sr. Medical Manager HIV bij Gilead) en Biljana Vidović (Sr. Manager for Public & Govermental Affairs bij Gilead) zijn hoopvol gestemd, maar blijven aandacht vragen voor een epidemie die onder controle lijkt: ‘Hiv moet op de radar blijven, totdat het écht is uitgebannen.’

Hiv-onderzoek
De carrière van Almudena staat volledig in het teken van hiv-onderzoek en -bestrijding. Na haar studie Farmacie in Sevilla begint ze aan haar promotieonderzoek naar nieuwe hiv en hcv-therapieën. Hier ontdekt ze hoe slim het hiv-virus is en waarom het zo lastig is te behandelen. In Boston vervolgt ze haar onderzoek aan de Harvard Medical School, waar ze zich verdiept in de werking van het immuunsysteem en virale infecties. Na drie jaar keert ze terug naar Europa en verruilt de academie voor een baan in de farmaceutische industrie waar ze nu werkt als medisch specialist bij Gilead Sciences in Nederland. ‘Hier kan ik mijn wetenschappelijke kennis toepassen in de praktijk, bij het ontwikkelen en naar de markt brengen van geneesmiddelen die de levens van mensen kunnen verbeteren.’

Sustainable Development Goals
Ook Almudena’s collega Biljana Vidović hield zich professioneel al bezig met hiv bij een non-gouvermentele organisatie (NGO) op het gebied van lobby en beleid. ‘Ik zette me in om wereldwijd geld en aandacht te vragen voor hiv/aids, met als ultiem doel aids te stoppen voor 2030. Ik heb me altijd al willen inzetten voor gemarginaliseerde groepen in onze samenleving en daar gelukkig mijn werk van kunnen maken. Ik ben uiteindelijk overgestapt naar de geneesmiddelensector, omdat ik op een andere manier een bijdrage wil leveren aan de bewustwording over hiv’.

#WijGevenNietOp
De belofte van Almudena Torres Cornejo en Biljana Vidović is onderdeel van de campagne #WijGevenNietOp, waarin medewerkers van geneesmiddelenbedrijven vertellen over hun toewijding bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen ziektes waarvan we vandaag de strijd nog verliezen. Lees hier het hele verhaal van Almudena en Biljana.