20-08-2019

Zeven kandidaten voor Prix Galien MedTech Innovation Award

Dinsdag 24 september vindt de uitreiking plaats van de Prix Galien Nederland 2019. In de categorie Medtech Innovaton Award, voor de meest waardevolle innovatie in de zorg, zijn zeven kandidaten genomineerd.

De MedTech Innovation Award 2019 beloont innovaties in de zorg voor patiënt, mantelzorger en/of zorgverlener. De onafhankelijke jury bestaat uit wetenschappers uit diverse farmaceutische en medische disciplines en vertegenwoordigers van (overheids)instellingen.

Antibioticaresistentie
Diagnostiek speelt een belangrijke rol bij de bestrijding van antibioticaresistentie, en specifiek carbapanemase-producerende organismen. Een snelle en accurate diagnostiek zorgt ervoor dat een patiënt zo snel mogelijk en met het juiste antibioticum behandeld worden. Becton Dickinson ontwikkelde hiervoor een kit die het mogelijk maakt om patiënten met een risico op dragerschap binnen 2,5 uur te identificeren.

Voorspellen hartfalen
Voor patiënten met hartfalen (met een hoog risico op een ziekenhuisopname), ontwikkelde Abbott Medical het CardioMEMS HF-systeem, bestaande uit een implanteerbare druksensor en een kussen met meetapparatuur. Als de patiënt op het kussen ligt, wordt de vullingsdruk in het hart gemeten en de gegevens doorgestuurd via een beveiligde internetverbinding naar de cardioloog in het ziekenhuis. Dit stelt de cardioloog in staat om op afstand de metingen te volgen en behandeling te optimaliseren voordat de patiënt klachten krijgt.

Contactloos monitoren
Het bedrijf Devices4Care ontwikkelde een volledig contactloos systeem voor continue monitoring van vitale functies en voor val- en decubituspreventie (doorligwonden, red). Een gevoelige sensor onder het matras of het stoelkussen meet de ademhaling, hartslag en de mate van beweging. De patiënt is niet verbonden met plakkers, slangen of snoeren. De vitale functies worden vanuit een unit bij het bed 24/7 doorgegeven aan een centrale met beeldscherm met alle data van de patiënt.

Hartklepgame
Eén op de acht mensen boven de 75 jaar heeft een aortaklepstenose, de meest voorkomende hartklepziekte. Een hartruis is een belangrijk, eerste signaal van een hartklepziekte, en het tijdig ontdekken ervan kan levensreddend zijn. Met de hartklepgame van Edwards Lifesciences leert de arts als een medical detective de patiënt op de juiste manier te ondervragen en te onderzoeken om zo hartklepziekten te herkennen en te beoordelen.

Therapietrouw
Duchenne spierdystrofie (DMD) is een ernstige erfelijke ziekte die de spieren aantast en verzwakt, en vooral jongens treft. De gangbare therapie bestaat uit een reeks ademhalingsoefeningen gericht op het behoud van de functionaliteit van de ademhalingsspier. Deze therapie wordt echter vaak stopgezet op het moment dat een kind naar een andere school gaat. ArTEZ ontwikkelde daarom Miracle Flute, een therapie met games en muziektherapeutische interventies, die kinderen moet verleiden door te gaan met de behandeling.

Virtual Reality
VRiendje is een doe-het-zelf Virtual Reality-oplossing, ontwikkeld door SocialGenomics. Iedereen kan hiermee VR-beelden opnemen en/of live streamen met de mobiele camera en het VR-platform. Met VRiendje wordt werken met VR ook voor ziekenhuizen toegankelijk. Het brengt de patiënt namelijk virtueel samen met vrienden en familie.

Diabetische voet
Ongeveer 19-34% van de diabetespatiënten krijgt minstens één keer in zijn leven te maken met een diabetische voet. Urgo Medical ontwikkelde het UrgoStart-verband met het innovatieve component sucrose-octasulfaat (NOSF). Dit is het eerste verbandmiddel met aantoonbare klinische werkzaamheid bij chronische wonden met een vasculaire component.

Over Prix Galien
In Nederland worden sinds 1992 elk jaar de Galenus Geneesmiddelenprijs en de Galenus Researchprijs uitgereikt. Vanaf 2018 is de naam, naar internationaal voorbeeld, definitief omgedoopt in respectievelijk Prix Galien, Prix Galien Pharmaceutical Award en Prix Galien Research Award. De winnaars van de prijzen ontvangen een gouden medaille en in het geval van de Research Award ook een geldbedrag van € 5.000. De bekendmaking van de winnaars van de Prix Galien vindt plaats op dinsdag 24 september tijdens de FIGON Medicines Days.

Website Prix Galien