Blogs

Lees hier de blogs van bestuursleden en de directie van de Vereniging.

 • Blog Gerard Schouw: Wat brengen geneesmiddelen op?

  Medicijnen hebben een waarde voor patiënten, samenleving en economie. Maar hoe groot die waarde precies is, was tot nu toe voor iedereen een raadsel. Totdat EU-land Portugal het initiatief nam om dit eens precies door te rekenen.

 • Blog Kaja Natland: We hebben je nodig!

  De geneesmiddelensector verricht wereldwijd ongelooflijk veel mooi werk, voor miljoenen mensen. Dat kunnen we alleen blijven doen als we voldoende goede medewerkers hebben.

 • Blog Paul Korte: Mensen én medicijnen

  Kostenstijging in de zorg komt voor een belangrijk deel door hogere personeelskosten, volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Technologie en medicijnen kunnen helpen om het tij te keren.

 • Blog Marc Kaptein: Maatpakdilemma

  Een goede vriend kreeg enkele jaren geleden de diagnose leukemie. Hij heeft een specifieke variant, die nog niet te genezen is. Voor hem én al die anderen in dezelfde situatie hoop ik dat gepersonaliseerde immuuntherapie op termijn uitkomst biedt.

 • Blog Aarnoud Overkamp: Dat kan sneller

  Onlangs sprak ik met Inspire2Live. Namens patiënten werken zij vanuit een heldere missie: kanker in 2021 onder controle krijgen. Nieuwe DNA-technieken bieden kansen om medicijnen sneller bij de patiënt te krijgen. Versnelling is op meer fronten mogel...

 • Blog Paul Korte: Niet kruidenieren!

  Het wordt steeds moeilijker om goede medewerkers te vinden voor bijvoorbeeld research & development. Dat is jammer, want in Nederland liggen volop kansen om meer werk te maken van medicijnontwikkeling. De overheid kan daarbij helpen.

 • Blog Aarnoud Overkamp: Vermijdbare tekorten

  Wat hebben de anticonceptiepil, schildklierpillen en antibiotica gemeen? Ze zijn soms niet leverbaar, net als honderden andere medicijnen. Dat hoeft geen ramp te zijn, als er voldoende vervangende middelen voorhanden zijn. Maar daar wringt de schoen....

 • Blog Kaja Natland: Onbekende industrie

  Maandag bezocht ik de derde Dag van de Industrie, dit keer bij Tata Steel in IJmuiden. Dit jaar was de geneesmiddelensector voor het eerst zichtbaar tijdens dit jaarlijkse evenement. We waren er niet voor niets.

 • Blog Gerard Schouw: Droomcampus

  De bedrijvigheid op campussen in Nederland groeit snel, blijkt uit een rapport dat Buck Consultants International deze zomer publiceerde. Dat biedt kansen, zeker nu de EMA naar de Amsterdam komt. Ik zie in gedachten al een droomcampus in die regio.

 • IVM-gastcolumn Gerard Schouw: ‘Over tien jaar zijn we er’

  Technologisch kan er veel meer dan we in de dagelijkse zorgpraktijk zien, maar waarom duurt het zo lang voordat sommige innovaties op grote schaal worden toegepast? Dit vraag Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, zich ...