‘Stoppen TNF-remmers bij reuma proberen waard’

Het is de moeite waard om patiënten met artritis die al langere tijd TNF-alfaremmers gebruiken als proef daarmee te laten stoppen. Dat stellen onderzoekers in het medische tijdschrift Arthritis & Rheumatology.

Ook Medisch Contact bericht daarover. De kans op een opvlamming neemt wel toe, maar bij een flink deel blijft dit minimaal een jaar achterwege. Dit blijkt uit Nederlands multicenteronderzoek van Marjan Moghadam en anderen.

Zij voerden vergelijkend onderzoek uit bij zo’n patiënten die minimaal een jaar een TNF-alfaremmer gebruikten, en al minstens een halfjaar laag scoorden op de DAS28 (Disease Activity Scores in 28 joints). Ofwel de pijn die wordt gemeten in allerlei gewrichten.

Er werd een loting gedaan en vervolgens kregen 531 mensen de opdracht om te stoppen met hun medicijnen, terwijl 286 mensen moesten doorgaan met het gebruiken ervan.

Na een jaar had ruim de helft van de stopgroep een zogenaamde ‘opvlamming’ gehad, tegenover 18 procent in de doorslikgroep. De stoppers liepen ook hogere kans op een ziekenhuisopname.

Echter de helft van de stoppers mankeerde niets. Bij de groep stoppers bij de ziekte weer toesloeg en die weer begon met het nemen van medicatie, was twee derde binnen een halfjaar weer in remissie. Wat wil zeggen dat ze hun ziekte onder controle hadden. Gezien de follow-up van een jaar, is het niet bekend hoe het de gestopte patiënten ná die termijn verging.