Corona (COVID-19)

De onzekerheid over de lengte en omvang van de pandemie vormt een uitdaging voor iedereen die betrokken is bij de bestrijding van COVID-19. Geneesmiddelenbedrijven, wetenschappers, ziekenhuizen en overheid werken wereldwijd op verschillende terreinen samen en bundelen hun expertise en middelen om de strijd tegen COVID-19 aan te gaan.

De inzet van de sector richt zich op drie pijlers:

 1. Onderzoek en ontwikkeling van nieuwe vaccins, diagnoses en behandelingen voor COVID-19.
 2. Beschikbaarheid geneesmiddelen voor de patiënten die ze nodig hebben.
 3. Ondersteunen en samenwerken met organisaties in de strijd tegen COVID-19.

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen is nauw betrokken en voortdurend in dialoog met haar leden, zorgpartners en de autoriteiten. Wij steunen de overheid in haar doelstellingen om de gevolgen van de corona-uitbraak voor de kwaliteit van de zorg voor patiënten in Nederland, zoveel mogelijk te beperken.

Informatie uit de geneesmiddelensector

Klik op de afbeelding om meer te lezen over de inzet van de geneesmiddelensector

Filmpje EFPIA over strijd tegen het coronavirus

Video EFPIA Veiligheid vaccins

Video Schaalvergroting vaccins

PDF achtergrondinformatie ontwikkeling vaccins

Nieuwsitems Corona (COVID-19)

 • GSK start fase 2/3-onderzoek kandidaat-vaccin COVID-19

  GlaxoSmithKline (GSK) en Medicago kondigden donderdag de start aan van een fase 2/3-studie naar een kandidaat-vaccin voor corona. Het vaccin wordt getest op 30.000 gezonde mensen wereldwijd.

 • Lilly krijgt noodtoestemming FDA voor antilichaamtherapie COVID-19

  De FDA heeft maandag noodtoestemming (Emergency Use Authorization, EUA) afgegeven voor een antilichaamtherapie van Lilly voor de behandeling van COVID-19.

 • Carla Vos over lessons learned corona

  Welke lessen kunnen we leren van de coronacrisis en wat nemen we hiervan mee naar de toekomst? Hierover sprak Carla Vos, Hoofd Kennis en Beleid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, donderdag bij een bijeenkomst van de NVFG Medical Affairs.

 • Praat mee over coronavaccins op 8 december!

  Coronavaccins houden mensen enorm bezig. Maar hoe vaak krijg je nu de kans om zélf vragen te stellen aan farma-experts? Op 8 december kan dat, voor het eerst. In een publieksdebat dat is georganiseerd door de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VI...

 • Pfizer geeft update over coronavaccin

  Geneesmiddelenbedrijf Pfizer gaf maandag een update over de voorlopige fase 3 resultaten van haar coronavaccin in ontwikkeling.

 • Nieuw WHO-overzicht: 45 coronavaccins in klinische fase

  Op 29 oktober waren er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 201 vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling. Daarvan worden er al 45 getest op mensen, in klinisch onderzoek. De andere 156 zitten nog in de preklinische fase.

 • Publieksdebat over coronavaccins op 8 december

  Wanneer wordt het eerste coronavaccin goedgekeurd voor Europa? Hoe zit het met eventuele bijwerkingen? En zijn er intussen ook medicijnen die iets doen tegen COVID-19? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens een online publieksdebat op 8 dece...

 • Blog Marc Kaptein: Wanneer komt nou ein-de-lijk dat vaccin?

  Vorige week belde mijn broer me op met een zware stem. Hij vertelde me dat hij positief is getest op corona. Half grappend zei hij erbij dat ik weer eens te laat was. Met het vaccin, bedoelde hij. Voor sommige anderen mag het juist wel wat langer dur...

 • Zestien geneesmiddelenbedrijven beloven versnelling COVID-19 samenwerking

  Zestien geneesmiddelenbedrijven en de Bill and Melinda Gates Foundation hebben een verklaring ondertekend waarin ze hun belofte herhalen samen te werken om de toegang tot behandelingen voor COVID-19 te versnellen.

 • Blog Aarnoud Overkamp: Beter Leven

  In de publiekscampagne ‘Beter leven’ die de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen gisteren heeft gelanceerd, willen we de toegevoegde waarde van geneesmiddelen voor een mensenleven laten zien. We zijn er zeker nog niet, voor veel ziekten hebben we nog ...