Corona nieuws

Nieuwsitems Corona (COVID-19)

 • Blog Aarnoud Overkamp: Hub Holland Hub

  De vaccinatiestrategie begint zijn vruchten af te werpen. De instroom van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is voor het eerst aan het dalen. De oudere, kwetsbare groepen zijn bijna allemaal gevaccineerd, wat duidelijk is terug te zien in de ...

 • Versnelling in vaccinatiecampagne

  De vaccinatiecampagne komt op stoom. Inmiddels zijn er in ons land 7,4 miljoen prikken gezet, blijkt uit het coronadashboard van de overheid. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) maakte een update van vragen en antwoorden over coronavaccins...

 • EFPIA: ‘Vrijgeven patenten werkt averechts voor patiënten’

  De Europese koepel voor geneesmiddelenbedrijven EFPIA publiceerde donderdag een verklaring over de steun van de VS voor het vrijgeven van de patenten op coronavaccins. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) onderschrijft deze verklaring.

 • Eerste inenting met vaccin Janssen

  In Leiden is woensdag de eerste prik gezet met het vaccin van Janssen. In aanwezigheid van minister De Jonge ontving Babette Engelsman, medewerker van een geestelijke gezondheidszorginstelling, de vaccinatie ter bescherming tegen COVID-19.

 • EMA vindt mogelijk verband Janssen-vaccin en zeer zeldzame gevallen trombose

  Er is waarschijnlijk een verband tussen het coronavaccin van Janssen en de zeer zeldzame combinatie van stolselvorming met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Dat concludeert de veiligheidscomissie PRAC van het Europees medicijnagentschap EMA.

 • Geen vrije handel? Geen vaccins.

  Het maken van vaccins betreft een globale toevoerketen. Alle aanleverlijnen moeten daarbij naadloos op elkaar aansluiten om een product op tijd te kunnen afleveren. Vrije handel is van vitaal belang voor een succesvolle uitrol van vaccins.

 • Podcast Betrouwbare Bronnen over succes Leids kennisecosysteem

  Zonder een bloeiend ecosysteem met universiteit, LUMC, kennisinstellingen en bedrijfsleven was het ‘Janssen-vaccin’ er niet zo snel geweest. Dat zegt rector magnificus Hester Bijl (UL) in de podcast Betrouwbare Bronnen over het Leiden Bio Science Par...

 • Podcast vaccins: Bijwerkingen zijn altijd te verwachten

  Peter Bertens, senior beleidsadviseur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, spreekt in de ANP podcast over de rol van het Europees Medicijnagentschap EMA na toelating van vaccins en of we ons zorgen moeten maken over bijwerkingen.

 • EMA vindt mogelijk verband AstraZeneca-vaccin en zeer zeldzame gevallen trombose

  EMA’s veiligheidscomissie PRAC heeft geoordeeld dat er een mogelijk een verband is tussen ongewone bloedstolsels met een verlaagd aantal bloedplaatjes en het coronavaccin van AstraZeneca. De risk-benefit-analyse blijft positief.

 • Nieuw WHO-overzicht: 85 coronavaccins in klinische fase

  Op 2 april waren er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 269 vaccins tegen het coronavirus in ontwikkeling. Daarvan worden er al 85 getest op mensen, in klinisch onderzoek. De andere 184 zitten nog in de preklinische fase.