Alle medicijnen in één pil

Een pil die in de maag uitvouwt als een paraplu geeft een week medicijnen af. Voor medicatietrouw van patiënten met veel medicijnen is het ideaal, schrijft NRC.

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een paraplupil die opgevouwen in een capsule ingeslikt kan worden. Eenmaal in de maag, klapt de pil uit tot een zesarmige ster, waardoor hij zo groot is dat hij niet het darmkanaal in kan.

Langdurige afgifte
Doordat de armen langzaam oplossend materiaal bevatten kan de pil voor langere tijd medicijnen blijven afgeven. Uiteindelijk valt de ster vanzelf uit elkaar en verlaat de maag, schrijft een team onder leiding van Robert Langer en Giovanni Traverso van het Massachusetts Institute of Technology in de VS woensdag in het blad Nature Communications.

Geschikt als PrEP
De sterpil is getest bij varkens als therapie tegen hiv. De wekelijkse sterpil is heel geschikt, denken de onderzoekers, voor gebruik als preventief middel tegen hiv-besmetting, als zogeheten PrEP (pre-exposure profylaxe). PrEP wordt nu voorgeschreven als één dagelijkse dosis, maar de effectiviteit van deze bescherming staat of valt met hoe trouw de pillen worden geslikt.

Winst voor patiënt
Er bestaan al diverse combinatiepillen, schrijft NRC, die verschillende medicijnen in de juiste dosis afgeven, maar dat zijn pillen die je dagelijks moet innemen. En er is een experimentele injectie ontwikkeld op basis van nanodeeltjes, die geïnjecteerd in de spier langdurig en geleidelijk medicijnen blijft afgeven. Maar een simpele weekpil zou het minst belastend zijn.

Nature Communications