Alzheimer voorspellen kan via bloedtest

Met een eenvoudige bloedtest kan binnenkort worden vastgesteld of iemand alzheimer heeft. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

Randall J. Bateman sprak donderdag op een internationale Alzheimer-conferentie in Londen over onderzoek aan de Washington University School of Medicine in St. Louis.

Ziekte vertragen
Tot dusver kan de diagnose Alzheimer alleen gesteld worden met een dure PET-scan. Maar die wordt pas gemaakt als de patiënt al symptomen vertoont. Een bloedtest kan veel vroeger afgenomen worden. Hoewel er momenteel nog geen medicijnen zijn om de ziekte te bestrijden, is het wel mogelijk Alzheimer te vertragen. Door in een vroeger stadium daarmee te beginnen, kan de patiënt langer een redelijk normaal leven leiden.

Test verfijnen
Het team van Bateman heeft tot dusver ongeveer vijfhonderd bloedtesten uitgevoerd op een bestand van 41 personen, allen 60-plussers. Volgens Bateman is in principe één test al voldoende, maar moet die nog wel verfijnd worden. Want in het onderzoek zat de methode er in 14 procent van de gevallen naast en werd een verkeerde diagnose gegeven. 'Ik ben erg positief over de test, maar vind dat die nog wel verbeterd moet worden', zei Dean Hartley van de Alzheimer's Association in een reactie.