‘Gepersonaliseerd vaccin’ tegen kanker boekt eerste succes

Voor het eerst hebben oncologen in Duitsland en de VS kleine groepjes kankerpatiënten behandeld met een op de patiënt toegesneden, 'gepersonaliseerd' vaccin tegen kanker. Dit meldt de Volkskrant.

Het vaccin leert het immuunsysteem de kanker te herkennen. Met veelbelovend resultaat, al hielp het vaccin niet bij iedereen. De vaccins op maat, in maanden tijd molecuul voor molecuul samengesteld, zijn voor de gewone behandelpraktijk nog onhaalbare kaart, aldus hoogleraar experimentele oncologie Ugur Sahin, leider van het Duitse onderzoek. 'De kosten zijn nog enorm, maar kunnen de komende jaren drastisch omlaag als het proces wordt geautomatiseerd.'

Bij de proeven werden in totaal 19 patiënten met gevorderd melanoom eerst geopereerd en daarna behandeld met een molecuulcocktail die het immuunsysteem leert de kanker te herkennen.

Game changer
Al met al zijn het veelbelovende resultaten, aldus de Leidse hoogleraar tumorimmunologie Kees Melief in een begeleidend commentaar. 'Ik vind het wel een game-changer', licht Melief desgevraagd toe. 'Beide artikelen wijzen op klinisch voordeel door de vaccins. En als het niet werkt, lukt het daarna in veel gevallen wel goed in combinatie met anti-PD-1.' Dat is een behandeling die tumoren vatbaarder maakt voor een immuunrespons.

Ook NRC bericht over de Amerikaanse en Duitse onderzoeksresultaten: Het is gelukt: bij een aantal mensen een tumor laten verdwijnen door het eigen immuunsysteem.

Volkskrant