corona-covid-19 wereldbol gekocht iStock

Hoopvolle resultaten bij zoektocht naar Covid-19 medicatie

Wetenschappers en bedrijven zijn op zoek naar behandelingen voor covid-19. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheden van bestaande geneesmiddelen.

Naast de zoektocht naar een werkzaam en veilig vaccin zijn wetenschappers en bedrijven ook op zoek naar behandelingen voor covid-19. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheden van bestaande geneesmiddelen. De doorontwikkeling van een al bestaand geneesmiddel kan meestal sneller plaatsvinden dan de ontwikkeling van een geheel nieuw geneesmiddel.

Op dit moment is er één geneesmiddel officieel geregistreerd als behandeling tegen covid-19. Dit middel was oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van Ebola-infecties, maar blijkt ook goed te werken bij de bestrijding van covid-19 in ernstig zieke patiënten. Recent zijn daar veelbelovende onderzoeksdata bijgekomen over de effecten van een ontstekingsremmer. In beide gevallen verminderd de sterfte onder patiënten en kunnen zij het ziekenhuis vaak eerder verlaten.

 

Goede resultaten van Nederlandse onderzoekers

Ook in Nederland vinden veelbelovende onderzoeken plaats naar covid-19 medicijnen. Onderzoekers van het Limburgse Zuyderland ziekenhuis ontdekten een manier om te voorkomen dat het afweersysteem van covid-19 patiënten ontregelt wordt. Patiënten met een dergelijke cytokinestorm kregen glucocoticoiden toegediend, waardoor hun risico op sterfte met 65 procent werd teruggedrongen. En deze week rapporteerden het Nijmeegse Radboud Ziekenhuis en het Leidse bedrijf Pharming in aparte onderzoeken positieve resultaten van geneesmiddelen die normaal gebruikt worden bij de bestrijding van erfelijke zwellingen. In deze onderzoeken konden behandelde patiënten eerder de intensive care af en hoefde hen veel minder zuurstof te worden toegediend.

 

Opschalen van onderzoek en registreren

 ‘Al deze resultaten zijn zeer hoopvol, maar dat betekent nog niet dat we morgen een aantal extra geneesmiddelen hebben’, aldus senior beleidsadviseur Peter Berten van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘De onderzoekers zullen nu grotere studies opzetten en onderzoeken of ze dan dezelfde resultaten bereiken. Hiermee verzamelen ze gegevens over de werkzaamheid, maar ook over de veiligheid van de behandelingen, waarmee ze een dossier kunnen opbouwen om het experimentele middel ook officieel voor de behandeling van covid-19 te registreren. Zo een officiële registratie door de Europese Geneesmiddelautoriteit EMA is belangrijk’, aldus Bertens. Dan worden niet alleen de effectiviteits- en veiligheidsdata onafhankelijk gecontroleerd, maar is ook gegarandeerd dat de patiënt in de bijsluiter goede informatie over het geneesmiddel kan vinden. Ook maakt het geneesmiddel dan onderdeel uit van een systeem van geneesmiddelbewaking, zodat autoriteiten snel in kunnen grijpen als er bijvoorbeeld bijwerkingen gerapporteerd worden of er kwaliteitsproblemen zijn.

 

Meer lezen:

NOS

Skipr

Pharming.com