KNMP maakt zich sterk voor medicatie op maat via DNA

200.000 medicijnrecepten in 2016 zou de dosis aangepast zijn als apothekers het DNA-profiel voor medicijnafbraak hadden kunnen aanvragen. Dat blijkt volgens Skipr uit cijfers van de SFK.

Hoogleraar klinische farmacie Henk Jan Guchelaar van het LUMC vindt het moment aangebroken dat zorgverzekeraars een DNA-aanvraag door apothekers vergoeden. 'De tijd is rijp om farmaco-genetica toe te passen in de dagelijkse apotheekpraktijk', aldus Guchelaar tijdens het recente het jubileumcongres van apothekersorganisatie KNMP over farmacogenetica. 'Dat geeft een betere werking en minder bijwerkingen van geneesmiddelen. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld meteen een veilige en werkzame dosis voorschrijven van bepaalde pijnstillers en tricyclische antidepressiva.'

Aanpassen of switchen
Voor 47 geneesmiddelen heeft de KNMP volgens Skipr farmaco-genetica-adviezen opgesteld voor patiënten met afwijkende genen voor medicijnafbraak. Bij 34 daarvan moet bij afwijkende gen-typen de dosis worden aangepast of geswitcht worden naar een ander medicijn. Patiënten die bepaalde medicijnen langzamer afbreken, krijgen hogere concentraties in hun bloed en meestal een sterkere werking van het middel. Patiënten die juist bepaalde medicijnen afbreken, hebben meestal een hogere dosering nodig voor een optimale werking.