Nationale Bayer Ophthalmology Research Awards 2017

Onlangs heeft het project ‘Genetisch tumor onderzoek bij uveal melanoma’ van Natasha van Poppelen de Bayer Ophthalmology Awards (BORA) gewonnen.

Voor het vijfde jaar op rij zijn de nationale Bayer Ophthalmology Research Awards (BORA) uitgereikt aan twee jonge arts-onderzoekers van zowel fundamenteel als praktijk-gerelateerd onderzoek op het gebied van oogheelkunde. 

De tweede prijs gingen naar het project van Eveline Kersten van het Radboud UMC over het complement systeem bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie onderzoek. De prijzen werden deze week in Maastricht op de vooravond van het NOG congres overhandigd.

Stimuleren
Bayer wil met de BORA innovatie binnen de oogheelkunde stimuleren en het wetenschappelijke inzicht en de klinische behandeling van oogheelkunde bevorderen om mensen met oogproblemen nog beter te kunnen helpen. Bayer stelt hiervoor bedragen van 25.000 en 10.000 euro beschikbaar. Toekenning is gedaan door de Grants Review and Awards Committee, een volledig onafhankelijke commissie van vooraanstaande oogheelkundige specialisten. Deze beoordelingscommissie beoordeelt de projecten op onder meer het innovatieve karakter, wetenschappelijke kwaliteit en de haalbaarheid van het onderzoek. 

Winnende projecten
De winnaar, Natasha van Poppelen, gaat de prijs besteden aan genetisch tumor onderzoek bij uveal melanoma, een veel voorkomende primaire oogtumor bij volwassenen. De tweede prijs is voor Eveline Kersten en omvat onderzoek naar het complement systeem bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie. 

Bayer en oogheelkunde
Bayer ontwikkelt geneesmiddelen om oogziekten te behandelen en het gezichtsvermogen tot op hoge leeftijd te behouden. Ze richten zich op de ontwikkeling van nieuwe therapeutische behandelopties voor oogziekten zoals natte leeftijdgebonden maculadegeneratie, diabetisch macula-oedeem, macula-oedeem als gevolg van veneuze occlusie (tak- of stamafsluiting) van het netvlies en myope choroïdale neovascularisatie. Om innovatie binnen de oogheelkunde te stimuleren en het wetenschappelijke inzicht en de klinische behandeling van oogheelkunde te bevorderen heeft Bayer de Bayer Ophthalmology Research Awards in het leven geroepen.