Griep 2

Nooit meer griep

Wetenschappers werken koortsachtig aan de ontwikkeling van een ultiem griepvaccin. Met als doel ervoor zorgen dat mensen geen griep meer krijgen. Dit meldt EenVandaag 2 maart.

Griepvaccinaties zijn ontwikkeld om te voorkomen dat veel mensen ziek worden, maar deze werken niet altijd voldoende. Professor Erik Frijlink van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar griepvaccinatie. Hij wil een vaccin ontwikkelen dat werkzaam is tegen élke soort griep.

Muteren
Frijlink is positief over de vorderingen van zijn onderzoek, maar tegelijkertijd waarschuwt hij dat het nog jaren kan duren voordat er een allesomvattend griepvaccin beschikbaar is. Het grootste probleem is dat griepvirussen bijzonder snel kunnen muteren. Dat blijkt ook weer tijdens dit griepseizoen.

Virusvariant
De virusvariant die nu heerst, zit niet in het griepvaccin dat miljoenen Nederlanders afgelopen herfst kregen. Het gaat om een variant die vorig jaar het zuidelijk halfrond teisterde. Die variant week net iets af van het type dat wel in het griepvaccin was gestopt. Dat het huidige griepvaccin vaak niet goed werkt, maakt volgens EenVandaag de urgentie extra groot om zo snel mogelijk tot een allesomvattend vaccin te komen.

Meer onderzoek
Ook Janssen Vaccines R&D in Leiden, onderdeel van Johnson & Johnson, doet momenteel preklinisch onderzoek naar een universeel griepvaccin.

 

Eerder nieuwsbericht universeel griepvaccin