‘Rugpijn? Bewegen helpt beter dan pillen slikken’

Ouderen met rugklachten slikken te veel pijnstillers die nauwelijks helpen om de pijn te verminderen. Bewegen is beter, blijkt volgens het AD uit onderzoek.

Bijna drie kwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers. Van hen gebruikt bijna de helft paracetamol en meer dan de helft ontstekingsremmers als ibuprofen.

Maar ook zwaardere morfineachtige middelen worden gebruikt door deze patiënten, op voorschrift van de dokter. ’’Na een halfjaar slikt een derde van de ouderen de pijnstillers nog steeds. Terwijl ze nauwelijks helpen om de pijn te verminderen en bovendien nare bijwerkingen kunnen geven," stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven, die morgen promoveert bij het Erasmus MC in Rotterdam. ’’Denk aan ernstige bijwerkingen als maagklachten, leverproblemen en zelfs hartfalen. Het risico hierop wordt groter als je de pijnstillers langer gebruikt," waarschuwt ze.

Enthoven volgde 5 jaar lang 675 ouderen die met rugklachten naar de huisarts gingen. Uit haar onderzoek blijkt dat ontstekingsremmers als ibuprofen de rugklachten vrijwel niet wegnemen. ’’Er zijn daarnaast aanwijzingen dat paracetamol bij acute lage rugpijn niet effectiever is dan een placebo."

In Nederland komt rugpijn het meest voor bij mensen in de leeftijd van 45 tot 64 jaar. Volgens de laatste cijfers van onderzoeksinstituut Nivel komen jaarlijks zon 650.000 personen met nek- en rugklachten bij de huisarts.

De meest voorkomende klacht is lage rugpijn zonder uitstraling. Ruim tweehonderdduizend mensen kampen daarmee. Het totaal aantal mensen dat gebukt gaat onder de pijn, is nog veel hoger, denken onderzoekers. Veel patiënten gaan rechtstreeks naar de fysiotherapeut, zonder verwijzing van de huisarts.

Volgens Enthoven is het beter om te blijven bewegen, ook als dit moeizaam gaat. ,,Veel ouderen zijn bang om iets te forceren, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet gebeurt en dat rugpijn meestal vanzelf weer overgaat." Welke activiteit het beste is, moet verder worden onderzocht. ’’Er zijn ouderen die baat hebben bij wandelen, maar doe vooral iets wat prettig voelt.’’