Subsidie voor slimmer gebruik van geneesmiddelen

Kan het op een ander tijdstip innemen van aspirine de terugkeer hart- en vaatziekte voorkomen? Dankzij een subsidie uit het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen kunnen onderzoekers van het LUMC deze vragen gaan beantwoorden, meldt dit umc.

Mattijs Numans, hoogleraar Huisartsgeneeskunde, kreeg met huisarts-onderzoeker Tobias Bonten bijna vijf ton subsidie voor hun onderzoek naar hart- en vaatziekten. Als iemand eenmaal zo’n ziekte heeft gehad, is de kans verhoogd dat dit nogmaals gebeurt. Om dit te voorkomen, gebruiken miljoenen mensen wereldwijd dagelijks aspirine.
Aspirine remt namelijk het samenklonteren van bloedplaatjes. “De meerderheid van de patiënten neemt dit medicijn in de ochtend, terwijl we uit eerder onderzoek weten dat het gunstiger is om de aspirine ’s avonds te nemen. Dan wordt de klonterneiging tijdens de ochtenduren namelijk beter geremd”, aldus Numans.

Uitgebreid onderzoek
Het lijkt een simpele aanpassing, maar Numans en zijn collega’s gaan toch uitgebreid testen of het verplaatsen van het innametijdstip geen extra bijwerkingen veroorzaakt. Ze volgen hiervoor vier jaar lang vierduizend aspirinegebruikers, waarvan de helft ‘s avonds en de helft ’s ochtend de pil neemt.

LUMC