Toeristen in problemen door ’illegale’ pillen op reis

Driekwart van de Nederlandse toeristen kent de risico’s niet van hun medicijnen. Die kunnen op de verre bestemming verboden zijn. De reiziger kan daardoor in grote problemen komen, schrijft de Telegraaf.

De krant bericht over consumentenonderzoek van de reisindustrie. Met name veel moslimlanden scherpen de regels aan om drugssmokkel tegen te gaan. Zelfs het bezit van minimale hoeveelheden verdovende middelen kan al leiden tot strafvervolging en hoge celstraf, waarschuwt Buitenlandse Zaken.

Volgens de Nederlandse douane is het verstandig als reizigers met medicijnen zich vooraf goed laten informeren of ze die mogen meenemen. „Dat is de verantwoordelijkheid van iedere reiziger. Vooral pijnstillers, kalmeringstabletten, slaapmiddelen, jetlagpillen en adhd-middelen kunnen stoffen bevatten die hier legaal zijn, maar in andere landen als drugs worden bestempeld.”

Uit het onderzoek in opdracht van WeFlyCheap.nl blijkt bijvoorbeeld dat codeïne en melatonine in medicijnen ervoor kan zorgen dat toeristen aan de grens van Dubai worden opgepakt bij controles. Ook landen als Indonesië en Thailand laten steeds minder toe.

„Bijna de helft van de ondervraagde Nederlanders zegt niet te weten wat ze moeten doen om zonder ellende op reis te gaan”, aldus onderzoeker Eelko van Drongelen. Zo is een medicijnenpaspoort volgens hem niet altijd voldoende om een streng land binnen te komen.

De aangewezen weg is volgens hem het CAK. Daar kan een officiële verklaring worden aangevraagd, als arts of apotheek heeft vastgesteld dat er sprake is van medicijnen die elders niet zijn toegestaan. De dokter moet dan ook een Engelstalige verklaring opstellen over noodzakelijk gebruik en dosis. Buitenlandse Zaken en de betreffende ambassade moeten de verklaring legaliseren.

De woordvoerster van het ministerie bevestigt dat er veel telefoontjes van bezorgde reizigers zijn. Zij kan echter niet aangeven hoeveel Nederlanders alleen door een onzorgvuldige medicijninvoer in een buitenlandse gevangenis zijn beland. „Wij registreren drugsgevallen. Daar vallen illegale medicijnen onder.”

Zij verwijst voor vragen over gezond op reis naar de huisarts, GGD en het landelijke coördinatiecentrum LCR.

Een kwart van de reizende medicijngebruikers neemt volgens WeFlyCheap-directeur Van Drongelen geen enkele maatregel.