‘Wetenschap moet bevrijd’

Rosanne Hertzberger (microbioloog) gaat bij de VU werken in een flexwerklab, een speeltuin, schrijft zij haar column in NRC.

Het is de bedoeling dat elk snippertje kennis dat haar onderzoek genereert online komt. Positief of negatief, groot of klein, duidelijk of onduidelijk. 'Ik ben ervan overtuigd dat er in onderzoek niet zoiets bestaat als too much information. De wetenschapsvorm die ik wil bedrijven is radicaal transparant, ik noem het zelf open kitchen science. Alleen de belangrijkste conclusies wil ik laten beoordelen door andere wetenschappers, peer review blijft een belangrijk kwaliteitskeurmerk. Maar het is in mijn ogen slechts een zilveren standaard. De belangrijkste validatie krijgen je resultaten pas als ze gereproduceerd worden in een onafhankelijk lab, ook wel scooping genoemd. Dan heb je in mijn ogen pas iets geloofwaardigs in handen.'

Toegankelijk
Het ultieme doel is voor Hertzberger om de wetenschappelijke methode toegankelijk te maken voor iedereen. Zij gelooft 'dat het helpt als we laten zien hoe het er in de realiteit aan toe gaat. In plaats van succesverhalen de wereld insturen onze keukens open gooien, onze twijfels laten zien, hoe rommelig het er achter de schermen aan toe gaat, hoeveel er mislukt, hoe weinig we weten.'