HIV-remmer voorkomt verdere besmetting

Er waren al aanwijzingen voor, maar nu blijkt uit een groot Europees onderzoek dat hiv-patiƫnten die consequent virusremmer slikken hun besmetting tijdens seks nauwelijks meer overdragen. Dit schrijft de Volkskrant.

HIV-patiënten die virusremmers slikken, hebben een verwaarloosbaar kleine kans om bij onbeschermde seks het HIV-virus op hun partner over te dragen. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek onder bijna negenhonderd homoseksuele en heteroseksuele koppels, die ruim een jaar lang werden gevolgd.

De echtparen gebruikten niet of niet altijd een condoom, maar toch raakte bij geen enkel stel de partner besmet. Aan de studie, die woensdag in vakblad Jama werd gepubliceerd, werkten ook vier Nederlandse ziekenhuizen mee.

Er waren al aanwijzingen dat HIV-patiënten die het virus met medicijnen weten te onderdrukken nauwelijks nog besmettelijk zijn, maar de nieuwe Europese studie levert sterker bewijs bij een diverse groep, zegt arts en hoogleraar virologie Charles Boucher (Erasmus MC), niet betrokken bij het onderzoek. Echtparen werden gemiddeld vijftienmaanden gevolgd en voor het eerst deden ook homoseksuele mannen mee.

De HIV-patiënten slikten allemaal al jaren HIV-remmers. Het aantal virusdeeltjes in het bloed wordt dan zo klein dat de hoeveelheid nauwelijks nog meetbaar is. 'Er zit nog wel virus in de cellen', legt Boucher uit, 'dus patiënten blijven geïnfecteerd, maar de medicatie voorkomt dat er virusdeeltjes vrijkomen en zich vermenigvuldigen.' Het is 'gewoon biologie', zegt hij: 'Bloedplasma en zaad bevatten geen besmettelijke virusdeeltjes meer, dus er kan niets meer worden overgedragen.'

De Europese onderzoeksresultaten zijn van betekenis, zegt Boucher, omdat ze het stigma op hiv nu echt van tafel vegen. 'In Nederland krijgen alle HIV-patiënten virusremmers en deze studie levert het definitieve bewijs dat zij daardoor niet langer besmettelijk zijn. HIV-patiënten die worden behandeld, zijn zoals jij en ik. Ze kunnen het virus niet overdragen.'

Toch valt er wel iets op het onderzoek af te dingen, zegt Boucher. De studiepopulatie is mogelijk niet helemaal representatief voor de algehele bevolking. Zo waren alle deelnemers zeer trouw in het gebruik van hun virusonderdrukkende medicijnen, wat in werkelijkheid niet altijd het geval is. Wie de medicatie niet regelmatig slikt, is een stuk besmettelijker.