Chiesi wint Galenusprijs 2016

De Galenusprijs 2016 voor het meest innovatieve geneesmiddel van het jaar is uitgereikt aan Chiesi. Dankzij dit geneesmiddel kunnen patiënten die blind zijn door de zeldzame oogaandoening limbale stamceldeficiëntie weer zien.

Het is de eerste zogeheten geavanceerde therapie met stamcellen die in Europa voor patiënten beschikbaar komt.

Jurytoelichting
In een toelichting noemde  juryvoorzitter professor Jan Danser het middel een treffend voorbeeld van personalised medicine, waarbij patiënten met hun eigen cellen behandeld worden. Daarnaast stond hij ook speciaal stil bij de publiek-private samenwerking tijdens de ontwikkeling van deze behandeling. Hierbij heeft Chiesi nauw samengewerkt met een aantal Italiaanse universiteiten.

Wie hebben er profijt van?
Naar verwachting zullen elk jaar ongeveer 1000 Europeanen profijt hebben van deze behandeling. Het gaat hierbij ook om slachtoffers van brand die schade aan hun oog hebben opgelopen, maar waarbij het oog niet helemaal is vernield.

Wat is Limbale stamceldeficiëntie?
Limbale stamceldeficiëntie is oogziekte die ontstaat door verbranding van delen van het oog waarbij de cellen die de hoornvlies vernieuwen vernietigd worden. Dit kan zowel een verbranding zijn door vuur door chemische middelen. Patiënten met deze aandoening zijn blind maar krijgen na behandeling een groot deel van hun zicht terug.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Deze behandeling is geen traditionele toediening van een geneesmiddel, maar bestaat uit een aantal stappen. Allereerst wordt bij patiënten een monster genomen uit gezonde delen van het oog. Dit wordt opgestuurd naar een laboratorium in Italië, waar stamcellen uit het patiëntmateriaal geïsoleerd worden. Met behulp van de stamcellen wordt een nieuw hoornvlies gemaakt, dat vervolgens bij de patiënt in het oog wordt gebracht.

Transport menselijk cellen
Door het gebruik van menselijke cellen heeft deze nieuwe therapie een zeer korte houdbaarheid. Behalve medische expertise is er daarom ook een zeer strak logistiek schema opgesteld tussen de behandelcentra in Nederland en het gespecialiseerde laboratorium in Italië.

Galenus Researchprijs
De Galenus Researchprijs voor een veelbelovende jonge onderzoeker is uitgereikt aan prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink van het UMC Groningen. Hij doet onderzoek naar diabetes en nieraandoeningen. Ook in dit onderzoek is een belangrijke rol weggelegd voor personalised medicine.

Beide prijzen zijn uitgereikt tijdens de FIGON Dutch Medicines Days in Ede.