Gentech-weefselkweek als wapen tegen leukemie

Uit weefsels kunnen nu bloedstamcellen worden gekweekt. Ze zijn bedoeld als kankerbehandeling – als de stamcellen veilig blijken. Dit schrijft NRC.

Het is Amerikaanse biomedici gelukt om bloedstamcellen te maken uit andere weefsels, die met gemak weggehaald kunnen worden bij de patiënt zelf. Uit bloedstamcellen kunnen alle nodige bloedcellen groeien: rode bloedcellen, afweercellen en bloedplaatjes. Twee onderzoeksgroepen hebben aangetoond dat in het laboratorium gemaakte bloedstamcellen kunnen uitgroeien tot ‘echt bloed’. Het onderzoek is woensdag in Nature gepubliceerd.

Opwindende mogelijkheid
De groep van Weill Cornell Medical College in New York gebruikte cellen uit bloedvaten van volwassen muizen. Die werden in het laboratorium veranderd in rijpe bloedstamcellen. „Dat opent de opwindende mogelijkheid dat bloedstamcellen uit cellen van iemands eigen weefsel kunnen worden gemaakt”, schrijven twee commentatoren in Nature. Beide commentatoren gieten volgens NRC ook koud water over het enthousiasme. Stamcellen ontwikkelen zich onder invloed van groeifactoren die in embryo’s actief zijn en de celdeling bevorderen. Veel van die groeifactoren zijn berucht als kankerbevorderende groeifactoren. Een van de grote opgaven voor de komende jaren is om te garanderen dat kankerpatiënten die eventueel met deze methode worden geholpen, niet opnieuw kanker oplopen.