Medicijnen personaliseren met ‘supercomputer’

Hewlett Packard Enterprise claimt een supercomputer te hebben ontwikkeld die sneller dan bestaande computers enorme hoeveelheden data tegelijkertijd kan verwerken. Dit bericht Het Financieele Dagblad.

Bij ‘the machine’ gaat het niet om de snelheid van de processor, maar om het optimaal laten werken van de geheugenchips. In de computer is gebruikt gemaakt van photonica, waarbij op chips met licht wordt gewerkt. Hierdoor kunnen de data sneller worden bereikt. Ook is het proces energiezuiniger en wordt de computer minder warm.

Quantum processoren
Architect Kirk Bresnike zegt in het FD dat ‘the machine’ de basis is voor de volgende generatie supercomputers. Hij werkt al met GPU-chips, die vooral voor 3D handig zijn, en verwacht op termijn ook met quantum processoren te werken. Deze computer moet ook sneller werken dan grote datacentra die overal worden gebouwd voor de 'cloud'. 'Dit is de machine voor smart cities, voor het smart grid (van elektriciteitsbedrijven), voor transport, communicatie, gezondheidszorg. Bijvoorbeeld voor het personaliseren van medicijnen. Dit gaat ook de universitaire opleidingen voor datascientist veranderen.'