Europese Unie grootste exporteur geneesmiddelen in 2016

In 2016 exporteerde de Europese Unie voor 144 miljard euro aan medicijnen en farmaceutische producten. Daarmee is de EU wereldwijd de grootste exporteur. Dat bericht NU.nl uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Na de EU heeft Zwitserland met 65 miljard euro de grootste exportwaarde. Daarna volgen de Verenigde staten met 47 miljard euro.

Vooral naar VS
Medicijnen uit de EU worden hoofdzakelijk (34 procent) naar de Verenigde Staten uitgevoerd. Naar de geneesmiddelen is ook in Zwitserland (11 procent), China en Japan (6 procent) en Rusland (4 procent) veel vraag.

Duitsland
Binnen de EU-lidstaten is vooral Duitsland goed voor de export. Een kwart van de geëxporteerde medicijnen komt uit dat land. Daarna volgen België (13 procent), het Verenigd Koninkrijk (11 procent) en Frankrijk en Ierland (10 procent).

Importeurs
De VS is de grootste importeur van medicijnen. Vorig jaar werden geneesmiddelen met een waarde van in totaal 87 miljard euro het land ingevoerd. De EU volgt als tweede met een importwaarde van 75 miljard euro. Zwitserland sluit de top drie met een importwaarde van 23 miljard euro.

België
Binnen de EU is België de grootste importeur. 19 procent van de geneesmiddelen in het land wordt geïmporteerd. Daarna volgen Duitsland (16 procent), Nederland (14 procent) het Verenigd Koninkrijk (11 procent) en Italië (10 procent).