2017-06-13 Handstand

‘Medicijnhypotheek voor innovatieve geneesmiddelen’

Value based healthcare koppelt de vergoeding van een geneesmiddel aan de opbrengsten die het middel genereert, zoals een langer of beter leven. Er liggen mogelijkheden om deze waardegedreven financiering van medicijnen een stap verder te brengen.

Dit betogen hoogleraar farmacie Dana Goldman (University of Southern California) en universitair hoofddocent zorgbeleid Anupam Jena (Harvard Medical School) op de Amerikaanse nieuwssite statnews.com. De twee onderzoekers zien graag dat beoordelingen van nieuwe geneesmiddelen moeten erkennen dat gezondheidszorg een waardevolle investering is die kan worden gezien als een eigendom, zoals een huis.

Medicijnhypotheek
De wetenschappers trekken hierbij de vergelijking met de aankoop van een eigen woning: de kosten om een huis te verwerven zijn vaak hoog, maar dit probleem wordt opgelost door het verstrekken van hypotheken. ‘En niet door beleid in te voeren dat voorziet in lagere huizenprijzen’, aldus Goldman en Jena. ‘Een soortgelijke maatregel zou voor geneesmiddelen ook welkom zijn. Als een medicijn waarde creëert voor een samenleving, moeten we manieren vinden om de kosten ervan te kunnen financieren.’ De onderzoekers denken aan de introductie van een medicijnhypotheek, waarbij zorgverzekeraars vaste maandelijkse betalingen doen aan geneesmiddelenbedrijven.

Platform
Ook overeenkomsten tussen zorgverzekeraars en geneesmiddelenbedrijven over de uitkomsten van medicijntoepassing zijn een optie. Deze afspraken moeten garanderen dat geneesmiddelenbedrijven worden betaald voor actuele - en niet potentiële - voordelen voor de patiënt. Hiermee kunnen de prijs en de opbrengsten van geneesmiddelen meer in lijn met elkaar worden gebracht. Daarnaast pleiten de wetenschappers voor de komst van een platform waar alle stakeholders hun data over de opbrengsten van geneesmiddelen aanleveren. Op deze manier kunnen aannames en modellen over de waarde van zorg openlijk bediscussieerd worden.

Artikel Statnews