Financiën scherpt definitie geneesmiddelen aan

Door een aangescherpte definitie van geneesmiddelen, vallen sommige tandpasta's en zonnebrandcrèmes vanaf 1 januari niet langer onder het btw-tarief van 6%, meldt Het Financieele Dagblad.

28 jul 2017

Met de aanscherping reageert demissionair staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën op een arrest van de Hoge Raad, dat sommige tandpasta's en zonnebrandcrèmes aanmerkte als geneesmiddelen. Daardoor kwamen ze onder het lagere btw-tarief te vallen. De aanscherping maakt dit ongedaan, zodat de omzetbelasting weer naar 21% gaat.

Handelsvergunning
De aangepaste en meer eenduidige definitie betekent daarom 'een enorme verlichting van de uitvoeringslast' bij de Belastingdienst, aldus de staatssecretaris.
Hij stelt volgens het FD nu als extra voorwaarde om voor het verlaagde btw-tarief in aanmerking te komen dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen of het Europese Geneesmiddelenbureau een handelsvergunning moet hebben afgegeven voor een geneesmiddel of dat het middel hiervan expliciet is vrijgesteld. Daarvoor moet de geclaimde helende of preventieve werking van een product vaststaan.

Grensgevallen
Producten die zich op de grens bevinden van wat wel of niet een medicijn is, zullen tegen 21% worden belast, aldus de staatssecretaris. Als voorbeelden noemt hij onder meer middelen tegen acne, blaasontsteking en hoofdluis.