Hoopvolle studie met HIV vaccin

Johnson and Johnson presenteerde onlangs hoopvolle resultaten van een studie in gezonde vrijwilligers van het HIV vaccin ontwikkeld door Janssen Vaccines in Leiden.

Er wordt al zo’n 35 jaar gezocht naar een preventief vaccin tegen de HIV. De ontwikkeling van een preventief vaccin blijkt lastig omdat het virus vaak verandert en zeer divers is. De APPROACH studie liet zien dat de werkzame stof goed werd verdragen en immuunreacties gaf bij 100% van de vrijwilligers. Deze resultaten geven hoop voor de verdere ontwikkeling van het vaccin.

Noodzaak
In de strijd tegen HIV en AIDS zijn grote stappen gezet door de behandeling met onder andere antivirale middelen. Desondanks blijft de ziekte een van de grootse gezondheids dreigingen: naar schatting zijn 37 miljoen besmet met HIV en jaarlijks komen daar 2 miljoen nieuwe besmettingen bij.

J&J