‘Kortere kuur antibiotica is hier niet aan de orde’

Artsen zijn in Nederland terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. De kuren zijn flink korter dan elders, schrijft Trouw.

Het idee dat je resistente bacteriën kweekt als je je antibioticakuur niet afmaakt is achterhaald, betoogden Britse artsen gisteren.

Als je je kuur niet afmaakt blijven de sterkste ziekteverwekkers in leven en geef je bacteriën de kans resistent te worden tegen antibiotica. Dat is ons altijd ingeprent, en het wordt nog steeds verkondigd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Niet aan de orde
“Daar zijn wij het niet mee eens”, zegt Jaap van Dissel, directeur van Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en hoogleraar in Leiden. “De Britse artsen stellen dit terecht aan de kaak; dat verband klopt niet. Een kuur moet je afmaken, niet om resistentie te voorkomen maar om de infectie die je hebt afdoende te bestrijden. Voortijdig stoppen met een kuur vergroot het gevaar van resistentie niet, maar kan wel de infectie en de klachten doen terugkomen.”

Antibioticagebruik hier kwart lager
Voor het bestrijden van de infectie kun je in veel gevallen volstaan met kortere kuren dan nu worden voorgeschreven, zeggen de Britten. Dat gaat op voor Groot-Brittannië, zegt Van Dissel, en voor veel landen op het Europese continent, maar niet voor Nederland. Het antibioticagebruik is hier per hoofd van de bevolking een kwart van wat gangbaar is in Europa. En de richtlijnen zijn terughoudend.

NOS