‘Niet de regels, maar de patiënt moet centraal staan’

Behandelingen moeten zich wetenschappelijk bewezen hebben, is de richtlijn voor de Nederlandse zorg. De vader van Esma Linnemann is het bewijs dat meer oog voor de patiënt heilzaam kan zijn, schrijft Linnemann in de opiniebijlage van de Volkskrant.

“De schaduw van evidence based medicine trok over het leven van mijn vader.” De kans dat hij zou overlijden zonder chemokuur was 100 procent, maar dat vormde geen overtuigend argument om toch iets te proberen.

Verder kijken
Linnemann is dankbaar voor de arts die verder wilde kijken dan de strikte normen van evidence based practice of medicine. “Mede hierdoor heb ik nog twee jaar van mijn vader kunnen genieten, en hij van ons. 1.028 dagen reservetijd om precies te zijn - ik heb het opgeteld. 1.028 is natuurlijk maar een getal. Maar sommige getallen zijn van onschatbare waarde.”

Bijval
Linnemann schreef eerder over vaders reizen naar Leuven “en de in mijn ogen doorgeslagen hang naar efficiency en bewijs. Toen vond ik weinig gehoor. Nu is er bijval vanuit de beroepsgroep. Ik hoop dat andere artsen, zorgverzekeraars en vooral minister Edith Schippers het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving ter harte nemen. Niemand hoeft de wetenschap weg te gooien, wetenschap is fantastisch en helend. Maar wat mij betreft wordt persoonlijke zorg de nieuwe, ongeschreven regel.”