Nieuw soort stent in hals helpt tegen hoge bloeddruk

Een metalen vlechtwerkje in de halsslagader - een soort stent - verlaagt de bloeddruk met tientallen punten. Het kan de oplossing zijn voor mensen met hoge bloeddruk die niet met medicijnen kan worden geholpen of die kampen met bijwerkingen, meldt de NOS.

Patiënten voelen zich na het inbrengen van het implantaat vitaler en hebben minder hoofdpijn en andere bijwerkingen, blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek waar het UMC Utrecht aan meedoet. In het onderzoek zijn tot nu toe wereldwijd 56 patiënten behandeld, van wie 25 in Utrecht. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd.

Hoopvol
Bij de patiënten vindt een bloeddrukdaling plaats van gemiddeld 24 punten. Een bovendruk van 170 kan zo verlaagd worden tot 146 punten. Internist Wilko Spiering is enthousiast; "Dit is een hoopvolle ontwikkeling voor die patiënten met hoge bloeddruk die nu onvoldoende kunnen worden behandeld en daarmee een ongewenst hoog risico op hart- en vaatziekten houden."

Moeilijk behandelbare hoge bloeddruk
Dat wil niet zeggen dat de behandeling nu voor iedereen beschikbaar is. Het onderzoek gaat voorlopig nog door. Als de behandeling ook op lange termijn veilig en effectief blijkt te zijn, zal hij naar verwachting in de toekomst beschikbaar komen voor moeilijk behandelbare hoge bloeddruk.

NOS